Велинград - online - И критиката помага, когато е от експерт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

И критиката помага, когато е от експерт
Публикувано 2014-02-25 09:46:13 от Темпо

Изминалите две седмици бяха изключително напрегнати за собственика и персонала на СПА хотел “Деви” във Велинград. Причината бе визитата на г-жа Сузане Гартнер, представител на германската организация с идеална цел SES. Организацията е създадена от немското правителство през 1983 г. с идеята висококвалифицирани специалисти от различни области да подпомагат безвъзмездно развитието на малки и средни фирми. От години SES работи и в България, където вече има осъществени над 1000 проекта, а г-жа Гартнер е първият представител на Сениор експерт сервис, дошъл да предаде част от своя професионален опит във Велинград.

Сузане Гартнер е собственик на хотел и ресторант в Германия и познава всички тънкости в бранша от първа ръка. Заедно със съпруга си е пътувала много по света, за да си сверява часовника с търсенето и предлагането в областта на туристическите услуги. На собствен гръб е разбрала колко е важно да получиш критика или съвет от професионалисти в дадена област. И днес разказва за “бруталната” критика, която току-що стартиращият им семеен бизнес е получил от трима френски журналисти, специалисти в кулинарията. “Жестоката критика от хора, които знаят кое е най-доброто за развитието на един хотел, ни помогна много. След 6-7 години направихме страхотен ресторант и винаги ще съм благодарна на тези журналисти. Когато човек си мисли “Аз съм най-добрият”, сам си слага органичения. А страничният човек вижда хотела или ресторанта с други очи”, казва г-жа Гартнер.
През първите дни в “Деви” тя обследва всичко в хотела до най-малките подробности и прави подробен списък с препоръки за промени. Собственичката на “Деви” Цвета Андонова описва ситуацията така: “Някой идва в къщата ти и се опитва да налага правилата така, както те работят в Европа, за да вдигне нивото. За SES научих от координатора за България Петя Милушева, която разказа за тази възможност пред Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Програмата на немското правителство ни дава тази възможност “на тепсия”. Оказа се, че е много трудно да промениш манталитета и живота си. Има малки неща, с които сме свикнали, а Сузане реши да ги промени - променихме осветлението, картините, уж дребни детайли и атмосферата на хотела стана по-уютна. Харесах нейната креативност и добронамереност”.
От позицията на дългогодишния си опит Сузане Гартнер съветва нужните промени да се правят с малки, а не с големи крачки. И да се отделя особено внимание на малките детайли, защото на първо място в един хотел е да почувстваш неговата атмосфера. Знае, че каквото и да предложи, най-важното е дали собственикът ще я чуе и подкрепи: “В “Деви” Цвета е духът и философията на хотела, харесва хората и дава от сърцето си. Тук открих изключителни картини, рисувани по време на пленери, на които хотелът е бил домакин. В съчетание с добрата кухня и комфортните стаи тази галерия от картини дава шанс хотелът да има собствен стил и почерк”.
По време на престоя си във Велинград г-жа Гартнер се е срещнала и с възпитаници на Колежа по туризъм и мениджмънт.Препоръката й към българското професионално образование е да има много повече практика на всички нива. Защото за управителя на хотел или ресторант е важно да бъде такъв не само на книга, а действително да познава всеки етап от работата.
Най-ярък спомен от посещението й във Велинград ще остане Пазарът с местно произведеното сирене и кашкавал, с миризмата на чубрицата и пипера, с орехите и хубавите тукашни плодове и зеленчуци. Подчертава, че е защитник на традициите на местните кухни, но това не означава в менюто да се предлагат само едни и същи ястия като шопска салата: “Най-важното в един хотел са леглото и храната. Българската кухня е много богата и затова трябва да се предлага разнообразна храна”. А като пример за такова разнообразие посочва кулинарните традиции във Венеция и в Турция.
За Сузане Гартнер това е първата й среща с България, а за Велинград - първата съвместна крачка с експерт от SES, която нагледно показа колко е ценен за туризма добронамереният поглед на специалист.
А за срещата с г-жа Гартнер специално благодарим и на г-н Момчил Попов в ролята му на преводач.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води