Велинград - online - И критиката помага, когато е от експерт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

И критиката помага, когато е от експерт
Публикувано 2014-02-25 09:46:13 от Темпо

Изминалите две седмици бяха изключително напрегнати за собственика и персонала на СПА хотел “Деви” във Велинград. Причината бе визитата на г-жа Сузане Гартнер, представител на германската организация с идеална цел SES. Организацията е създадена от немското правителство през 1983 г. с идеята висококвалифицирани специалисти от различни области да подпомагат безвъзмездно развитието на малки и средни фирми. От години SES работи и в България, където вече има осъществени над 1000 проекта, а г-жа Гартнер е първият представител на Сениор експерт сервис, дошъл да предаде част от своя професионален опит във Велинград.

Сузане Гартнер е собственик на хотел и ресторант в Германия и познава всички тънкости в бранша от първа ръка. Заедно със съпруга си е пътувала много по света, за да си сверява часовника с търсенето и предлагането в областта на туристическите услуги. На собствен гръб е разбрала колко е важно да получиш критика или съвет от професионалисти в дадена област. И днес разказва за “бруталната” критика, която току-що стартиращият им семеен бизнес е получил от трима френски журналисти, специалисти в кулинарията. “Жестоката критика от хора, които знаят кое е най-доброто за развитието на един хотел, ни помогна много. След 6-7 години направихме страхотен ресторант и винаги ще съм благодарна на тези журналисти. Когато човек си мисли “Аз съм най-добрият”, сам си слага органичения. А страничният човек вижда хотела или ресторанта с други очи”, казва г-жа Гартнер.
През първите дни в “Деви” тя обследва всичко в хотела до най-малките подробности и прави подробен списък с препоръки за промени. Собственичката на “Деви” Цвета Андонова описва ситуацията така: “Някой идва в къщата ти и се опитва да налага правилата така, както те работят в Европа, за да вдигне нивото. За SES научих от координатора за България Петя Милушева, която разказа за тази възможност пред Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Програмата на немското правителство ни дава тази възможност “на тепсия”. Оказа се, че е много трудно да промениш манталитета и живота си. Има малки неща, с които сме свикнали, а Сузане реши да ги промени - променихме осветлението, картините, уж дребни детайли и атмосферата на хотела стана по-уютна. Харесах нейната креативност и добронамереност”.
От позицията на дългогодишния си опит Сузане Гартнер съветва нужните промени да се правят с малки, а не с големи крачки. И да се отделя особено внимание на малките детайли, защото на първо място в един хотел е да почувстваш неговата атмосфера. Знае, че каквото и да предложи, най-важното е дали собственикът ще я чуе и подкрепи: “В “Деви” Цвета е духът и философията на хотела, харесва хората и дава от сърцето си. Тук открих изключителни картини, рисувани по време на пленери, на които хотелът е бил домакин. В съчетание с добрата кухня и комфортните стаи тази галерия от картини дава шанс хотелът да има собствен стил и почерк”.
По време на престоя си във Велинград г-жа Гартнер се е срещнала и с възпитаници на Колежа по туризъм и мениджмънт.Препоръката й към българското професионално образование е да има много повече практика на всички нива. Защото за управителя на хотел или ресторант е важно да бъде такъв не само на книга, а действително да познава всеки етап от работата.
Най-ярък спомен от посещението й във Велинград ще остане Пазарът с местно произведеното сирене и кашкавал, с миризмата на чубрицата и пипера, с орехите и хубавите тукашни плодове и зеленчуци. Подчертава, че е защитник на традициите на местните кухни, но това не означава в менюто да се предлагат само едни и същи ястия като шопска салата: “Най-важното в един хотел са леглото и храната. Българската кухня е много богата и затова трябва да се предлага разнообразна храна”. А като пример за такова разнообразие посочва кулинарните традиции във Венеция и в Турция.
За Сузане Гартнер това е първата й среща с България, а за Велинград - първата съвместна крачка с експерт от SES, която нагледно показа колко е ценен за туризма добронамереният поглед на специалист.
А за срещата с г-жа Гартнер специално благодарим и на г-н Момчил Попов в ролята му на преводач.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води