Велинград - online - Велинград не иска рудодобив, а туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Велинград не иска рудодобив, а туризъм
Публикувано 2014-03-04 09:46:00 от Темпо

Цялото будно гражданско общество на Велинград трябва да се вдигне срещу намеренията за добив и преработка на волфрамови руди от находище “Гранчарица Център” край Кръстава. Зад тази позиция за пореден път застана с пълно единодушие Общински съвет - Велинград на сесията на 27 февруари 2014 г. “Не искаме да сме Мадан или Рудозем, а Велинград!”, заяви съветникът Златко Златанов, който призова за силен отпор, за да не бъде погубен градът ни като туристическа дестинация.

Темата за разработването на находището “Грънчарица” излезе отново на дневен ред във връзка с ново инвестиционно предложение на “Ресурс 1” АД. Припомняме, че фирмата е част от голямото семейство на “КЦМ 2000” Пловдив и че притежава концесия за проучване и добив от находището. През 2010 г. “Ресурс 1” обяви намеренията си за разработване на “Грънчарица” чрез изграждане на флотационна фабрика за волфрамова руда. Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Пазарджик прецени екологичния риск като висок и взе решение да започне процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Междувременно проектът беше неколкократно рекламиран като инвестиция на обща стойност 140 милиона лева пред местния парламент във Велинград, но съветниците на два пъти отказаха исканото от фирмата право на ползване на общинска земя за провеждане на сондажи. През февруари 2012 г. общината заяви твърдото си несъгласие и в нарочна декларация, изпратена до министерствата на икономиката и околната среда и други отговорни ведомства.
От “Ресурс 1” отговориха с ново инвестиционно намерение, което вече не включва изграждане на флотационна фабрика. Сега фирмата планира да добива волфрам от подземен рудник с годишен капацитет 285 000 тона руда, която ще се експедира към външна фирма за флотационна преработка. За целта концесионерът смята да изгради 12-километрова въжена линия между ГПП Велинград и ГПП Якоруда. На място ще бъдат направени пречиствателни станции за питейни, руднични и битово-фекални води, административна сграда, депа за нерудна скална маса и др.
Позицията на РИОСВ - Пазарджик и по новото намерение на “Ресурс 1” е, че при неговата реализация има вероятност да окаже значимо негативно въздействие. Инвестиционното предложение попада в границите на река Чепинска и притоците от извори до устие Абланица и Хремищица. Според експертите това е чувствителна зона в близост до Защитена зона “Родопи - Запад” и затова ще е нужно становище от Западнобеломорския район на Басейнова дирекция с център Благоевград. Тъй като водите се ползват и като питейни, становище ще трябва да даде и “ВКТВ” Велинград.
От огромно значение е и мнението на местната общност и точно това предизвика тревогата на съветниците. Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова заяви, че не са били уведомени от страна на Общинска администрация за новото инвестиционно предложение на концесионерите и се опасява дали сроковете за реакция не са изтекли. Конкретен отговор на този въпрос не бе даден, но главният архитект Тодор Енев се присъедини към мнението, че “третата инвазия” на “Ресурс 1” трябва да завърши с категоричен отказ от страна на общината, тъй като визията ни за развитие е туризъм.
От залата се чуха и позиции на велинградчани, че в случая трябва да реагираме така, както в други градове реагираха срещу добива на шистов газ. Лесовъдът Георги Пашов заяви, че темата “Грънчарица” е приключила преди 33 години, когато е свършило проучването на находището - най-голямото в рамките на тогавашния СИВ, но не е бил одобрен нито вариантът с флотация, нито с извозване на рудата с междинна претоварна гара в района на Острец - Абланица. Това значи отравяне не само на река Чепинска, а и на Марица, категоричен бе инж. Пашов.
С надеждата този път да бъде чут на високо държавно ниво, Общинският съвет взе решение да излезе с поредна протестна декларация.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води