Велинград - online - Велинград не иска рудодобив, а туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград не иска рудодобив, а туризъм
Публикувано 2014-03-04 09:46:00 от Темпо

Цялото будно гражданско общество на Велинград трябва да се вдигне срещу намеренията за добив и преработка на волфрамови руди от находище “Гранчарица Център” край Кръстава. Зад тази позиция за пореден път застана с пълно единодушие Общински съвет - Велинград на сесията на 27 февруари 2014 г. “Не искаме да сме Мадан или Рудозем, а Велинград!”, заяви съветникът Златко Златанов, който призова за силен отпор, за да не бъде погубен градът ни като туристическа дестинация.

Темата за разработването на находището “Грънчарица” излезе отново на дневен ред във връзка с ново инвестиционно предложение на “Ресурс 1” АД. Припомняме, че фирмата е част от голямото семейство на “КЦМ 2000” Пловдив и че притежава концесия за проучване и добив от находището. През 2010 г. “Ресурс 1” обяви намеренията си за разработване на “Грънчарица” чрез изграждане на флотационна фабрика за волфрамова руда. Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Пазарджик прецени екологичния риск като висок и взе решение да започне процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Междувременно проектът беше неколкократно рекламиран като инвестиция на обща стойност 140 милиона лева пред местния парламент във Велинград, но съветниците на два пъти отказаха исканото от фирмата право на ползване на общинска земя за провеждане на сондажи. През февруари 2012 г. общината заяви твърдото си несъгласие и в нарочна декларация, изпратена до министерствата на икономиката и околната среда и други отговорни ведомства.
От “Ресурс 1” отговориха с ново инвестиционно намерение, което вече не включва изграждане на флотационна фабрика. Сега фирмата планира да добива волфрам от подземен рудник с годишен капацитет 285 000 тона руда, която ще се експедира към външна фирма за флотационна преработка. За целта концесионерът смята да изгради 12-километрова въжена линия между ГПП Велинград и ГПП Якоруда. На място ще бъдат направени пречиствателни станции за питейни, руднични и битово-фекални води, административна сграда, депа за нерудна скална маса и др.
Позицията на РИОСВ - Пазарджик и по новото намерение на “Ресурс 1” е, че при неговата реализация има вероятност да окаже значимо негативно въздействие. Инвестиционното предложение попада в границите на река Чепинска и притоците от извори до устие Абланица и Хремищица. Според експертите това е чувствителна зона в близост до Защитена зона “Родопи - Запад” и затова ще е нужно становище от Западнобеломорския район на Басейнова дирекция с център Благоевград. Тъй като водите се ползват и като питейни, становище ще трябва да даде и “ВКТВ” Велинград.
От огромно значение е и мнението на местната общност и точно това предизвика тревогата на съветниците. Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова заяви, че не са били уведомени от страна на Общинска администрация за новото инвестиционно предложение на концесионерите и се опасява дали сроковете за реакция не са изтекли. Конкретен отговор на този въпрос не бе даден, но главният архитект Тодор Енев се присъедини към мнението, че “третата инвазия” на “Ресурс 1” трябва да завърши с категоричен отказ от страна на общината, тъй като визията ни за развитие е туризъм.
От залата се чуха и позиции на велинградчани, че в случая трябва да реагираме така, както в други градове реагираха срещу добива на шистов газ. Лесовъдът Георги Пашов заяви, че темата “Грънчарица” е приключила преди 33 години, когато е свършило проучването на находището - най-голямото в рамките на тогавашния СИВ, но не е бил одобрен нито вариантът с флотация, нито с извозване на рудата с междинна претоварна гара в района на Острец - Абланица. Това значи отравяне не само на река Чепинска, а и на Марица, категоричен бе инж. Пашов.
С надеждата този път да бъде чут на високо държавно ниво, Общинският съвет взе решение да излезе с поредна протестна декларация.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води