Велинград - online - Местният парламент не подкрепи увеличението на водата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Местният парламент не подкрепи увеличението на водата
Публикувано 2014-03-04 09:46:44 от Темпо

С 9 “за” и 12 “въздържал се” общинските съветници не дадоха подкрепата за увеличението на цената на водата, предложено от общинското дружество “ВКТВ”. Темата предизвика дълга и разгорещена дискусия на сесията на 27 февруари, когато местният парламент трябваше да съгласува допълнение към действащия бизнес-план на “ВКТВ”. Част от материалите, чийто общ обем надхвърляше 130 страници, бяха представени сутринта преди сесията и това породи недоволство сред съветниците.

Управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов изясни трудната ситуация, пред която е изправена фирмата във връзка с изготвянето на допълненията към бизнес-плана: на 26 ноември 2013 г. са приети изменения в Закона за водите, на 20 декември 2013 г. са получени задължителните указания от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а крайният срок за внасяне на бизнес-плана в ДКЕВР изтича на 4 март 2014 г. “Екипът на “ВКТВ” работи денонощно, всички данни са засечени от 4 страни”, заяви г-н Голомехов и призова съветниците да съгласуват документа, който определя политиката на водния оператор за следващите 2 години.
Борис Голомехов аргументира и заложеното повишение на цената на водата, която не е променяна от 2008 година. Към момента цената за кубик вода е общо 59 стотинки (без ДДС) - 49 ст за вода и 10 ст за канал. Предложението на “ВКТВ” е цената да стане общо 72 стотинки (без ДДС) - 60 ст за вода и 12 ст за канал. Според изчисленията на фирмата средното потребление на вода на домакинство е 15-20 кубика месечно, така че сметките ще се увеличат с около 2 лева. В същото време увеличението е от изключителна важност за дружеството, което трябва да покрива повишени разходи за ел. енергия, увеличение на минималната работна заплата, горива и др. В действащия бизнес-план за 2008-2013 г. е заложено ниво на цената на водата от 79 стотинки за кубик, което не е достигнато. Далече сме и от критерия за социална поносимост на цената на водата, чийто праг е около 3 лева за кубик. Управителят подчерта, че Общинският съвет само съгласува новата цена, но решението е на ДКЕВР и се очаква комисията да я намали с 2-3 стотинки.
Пламен Мавров изрази несъгласие, че в последния момент е подаден голям обем информация и има много неясни неща. Той бе подкрепен от Дияна Кехайова, чието мнение бе, че е нарушен Правилникът за работа на Общинския съвет, тъй като материалите са дадени сутринта преди сесията. На обратната позиция бяха Златко Златанов, който напомни, че много неща пристигат днес и се гласуват и Александър Гагов, който изрази съмнение, че някой се опитва да саботира дейността на “ВКТВ”.
В по-прагматичен тон бяха изказванията на Радослав Димов и Васил Аврамов. Г-н Димов постави въпроса какви мерки взима “ВКТВ” за решаване на проблема с водата в кв. Каменица, която спира при всеки дъжд. Той попита дали увеличението на цената ще помогне за решаване на този проблем, а Борис Голомехов отговори, че според доклад на специалисти, поканени от “ВКТВ”, за целта са нужни около 150 000 лева за ремонт на Пречиствателната станция. Увеличението на цената на водата няма да стигне, “ВКТВ” не може да се справи със собствени сили и активно търси варианти да осигури парите по проект. Васил Аврамов подчерта, че повишението на цената трябва да бъде пряко обвързано с повишаване качеството на услугата. Янко Денизов напомни за провала с проекта за воден цикъл и изрази опасения, че ако Велинград остане без пречиствателна санкция за отпадни води, ни грозят сериозни финансови санкции от ЕС. “Силно се надяваме в новия програмен период да се случат нещата с водния цикъл, защото в този сектор инвестициите са огромни - например при предстоящото преасфалтиране на бул. “Съединение” за ВиК са нужни около 7 милиона лева”, каза Б. Голомехов. Али Мареков защити позицията, че за някой увеличението от 2 лева на месец може да е нищо, но не и за хората без работа от района. Трябваше да имаме повече време за обяснение, а така ще се получи високо социално напрежение, каза той. Реджеп Ходжов обясни на съветниците, че увеличението може да влезе в сила най-рано от 1 юни 2014 г., а Златко Златанов ги призова, че не трябва заради това, че нещата в държавата не вървят и има висока безработица да унищожават общинското дружество “ВКТВ”.
Въпреки апела на Ал. Гагов да не си играят с водата и да не правят от всяко нещо популизъм и на на Борис Голомехов да се прояви разбиране, крайното гласуване показа, че на този етап голяма част от Общинския съвет не е съгласен с планираното увеличение на цената на водата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола