Велинград - online - Асоциация “Хебър” съди общината за неплатен членски внос 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Асоциация “Хебър” съди общината за неплатен членски внос
Публикувано 2014-03-11 09:15:56 от Темпо

12 435 лева е сумата, която Община Велинград дължи за членството си в Асоциацията на общини от Южен Централен район “Хебър”. Две съдебни инстанции - Районният съд във Велинград и Окръжният съд в Пазарджик потвърдиха иска на асоциацията. Общината обаче има още един шанс за обжалване - пред Върховния касационен съд.

Асоциацията “Хебър” съществува от 1997 г., като първоначално името й е “Филипопол”. По-късно разширява обхвата си и кани за членство общини не само от Пловдивска, а и от Пазарджишка област. В момента според официалния сайт в “Хебър” членуват 19 общини, включително Велинград. Последното обаче няма как да отговаря на истината, тъй като през октомври 2013 г. Общински съвет - Велинград взе решение за прекратяване на членството в тази асоциация.
До съдебния иск на “Хебър” се стига, след като на 25 февруари 2013 г. асоциацията изпраща до Община Велинград покана за внасяне на дължими суми за членски внос. Поставен е и срок за плащане - 15 март 2013 г. След като той не е спазен, на тази дата асоциацията изключва нашата община от списъка със своите членове и започва съдебна процедура.
Членският внос на общините в “Хебър” се определя на базата на брой жители. През 2008 г. е взето решение сумата да бъде 0.05 лв/жител, а от 2009 г. тя е увеличена на 0.08 лв/жител. В дължимите от Община Велинград 12 435 лева са включени парите за членския внос плюс лихви.
В хода на съдебните дела общината защитава позицията, че спорните фактури за членския внос не са осчетоводени, тъй като сумите не отговарят на дължимите. Според съда обаче искът на “Хебър” е основателен, тъй като през указания период общината е била член на асоциацията и е била длъжна да заплаща членския си внос. Предстои да видим в чия полза ще отсъди Върховният касационен съд.
Извън съдебните спорове си заслужава казусът да бъде премислен и от още една страна: в колко и какви асоциации да членува Община Велинград, какви са реалните ползи и доколко те са съизмерими с поеманите финансови задължения. Защото ако теглим чертата на свършената работа в рамките на асоциацията, то освен командировките на общинари за срещи и семинари друго може и да не открием.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България