Велинград - online - Чествахме 3 март по света и у нас 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чествахме 3 март по света и у нас
Публикувано 2014-03-11 09:34:40 от Темпо

Тази година наши съграждани от Велинград и Ракитово взеха участие в честването на националния празник 3 март в различни точки на Европа:
БРЮКСЕЛ
По покана на евродепутат Илиана Йотова на посещение в Европарламента в Брюксел на 03.03.2014 г. заминаха децата от вокална група “Караоке” към читалище “Отец Паисий-1893” Велинград.
Събитието бе под надслов ”136 години свободна България - връзката между миналото и бъдещето на Европа”. Пътуваха 7 деца: Иванка Средкова, Диана Чолакова, Наташа Златева,Георги Филипов, Сонай Юсеин, Кристин Костова и Кристина Попова и ръководителката Юлиана Ковачева, които имаха възможност да се докоснат до атмосферата в Европарламента - ковачницата на съвременната история на Европа.
Ето какво разказа за честването на националния празник г-жа Ковачева: “В 18 часа в едно от прекрасните фоайета на 4 етаж на сградата на парламента започна богата културна програма, представяща нашата родина. Със съдействието на Министерство на културата и в присъствието на заместник-министъра Васил Василев бе представена прекрасна изложба от картини,пресъздаващи значими исторически събития и личности от периода на Освобождението. Програмата започна със словото на вицепрезидента на Европарламента Мигел Анхел Мартинес. Впечатление направиха думите му, че България е една от малкото страни, която сама в продължение на години извоюва своето място в европейското семейство за разлика от другите страни, за които е имало кой да лобира. И още: “Сега се запознаваме с богатото и историческо и културно наследство,което променя в положителна посока мнението ни за вас”. Изказване направи и министърът на външните работи на България Кристиян Вигенин, който поздрави всички българи с празника.
Залата беше препълнена с хора, чакащи да чуят близки до сърцето си изпълнения. В програмата участваха женско трио за народни песни от Смолян, трима оперни певци, ансамбъл с певци и гайди от с. Момчиловци и децата от вокална група “Караоке” Велинград. Програмата ни съдържаше компилация от известни български песни: „Ах, къде е мойто либе”, ”Море пиле”, ”Облаче ле, бяло”, ”Родина”, ”Моя страна,моя България”. Усещането от бурните аплодисменти беше невероятно, а сълзите в очите на присъстващите ни показаха, че любовта към Родината никога не умира. Децата представиха достойно България.Тържеството завърши с традиционното българско хоро.
Вечерта продължи с официална вечеря, дадена от евродепутатите Илиана Йотова и Маруся Любчева в прекрасен ресторант в центъра на Брюксел,където продължиха изпълненията на съставите. Завиха се кръшни хора и по тесните брюкселски павирани улички.
Следващия ден бе посветен на разглеждане не забележителностите на Брюксел. Не сме виждали по многолик град,в който живеят мирно хора от всички раси в света.Град с изключително богата култура.Впечатленията ни ще останат за цял живот.
Думите са слаби да изразим благодарността си към Илиана Йотова, която ни покани и направи щастливи даровити деца, които никога при други обстоятелства не биха могли да си позволят да видят всичката тази красота и величие. За всички, за които е важно кой плаща - поемането на разходите на съставите, представящи културата на България, се поема от субсидия, отпусната от бюджета на Европарламента за културни мероприятия, но по предложение на евродепутат Илиана Йотова. Това се прави и за всички останали държави членки. Изпитваме огромна благодарност към тези хора в сърцето си, откриваме нова готовност да даваме на другите от това, което можем да правим, признателност и затова споделяме с вас, читателите, усещането ни за радост. Благодарим и на всички наши приятели във Велинград, които ни изпратиха с добри чувства и стискаха палци за успешното представяне.”
НЮРНБЕРГ
По случай българския национален празник членове и приятели на Българо-немското сдружение “Златен Век“ организираха тържество в Нюрнберг. Сред тях бяха велинградчаните Иван и Елена Венциславови Асьови, които споделиха емоции и снимки от събитието с читателите на “Темпо”. Официални гости на празника в Нюрнберг бяха г-жа Байчева - генерален консул за Бавария и Баден Вюртенберг и г-жа Либерова - представител на съвета за интеграция. Също така присъстваха повече от 200 българи и приятели на България. След църковната служба и тържествените приветствия, българите извиха празнично хоро. Част от родната атмосфера беше и трапезата с вкусни гозби, приготвени от българските домакини. Така, макар и в Германия, всички почувстваха връзката с родината, която е особено нужна в дни като 3 март.
СОФИЯ
В зала “Света София” на Народното събрание на 3 март се състоя тържествен концерт по случай 3 март, организиран от военнородолюбиви съюзи и патриотични организации. Инициативата бе под патронажа на вицепрезидента на България и наша съгражданка Маргарита Попова. В концерта участваха талантливите певици от Вокална група “Дъга” към Народно читалище “Будилник” в Ракитово с ръководител Стоян Арабов. Ракитовската вокална група изпълни песента “Родина” на своя съгражданин Георги Холянов, с която заслужи аплодисментите на огромната публика в залата с 1000 места.
ВЕЛИНГРАД
С тържествен водосвет, отслужен от отец Антон и поднасяне на цветя пред чешмата-паметник в Каменица на 2 март започнаха честванията на националния празник във Велинград. Въпреки лошото време десетки велинградчани се събраха на мястото, където през 1878 г. са посрещнати първите руски войници, освободили Чепинското корито от турското робството, за да изразят днешната ни признателност към това свято дело.
На 3 март след официалната церемония с издигането на националния флаг, на централния площад “Николай Гяуров” жителите и многобройните гости на града празнуваха с изпълненията на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” с ръководители Димитър Лазаров и Биляна Масларова и с песните на фолклорната певица Румяна Попова и ансамбъл “Чинари”.
РАКИТОВО
Градският духов оркестър с диригент Никола Янев и танцовият състав “Силивряк” с ръководител Светла Стоева допринесоха за празничното настроение в Ракитово на 3 март. На паметника пред читалище “Будилник” бяха поднесени цветя и кметът Любомир Петков произнесе слово за деня, в който българите извоюват своята свобода. Безсмъртната ода на Иван Вазов “Опълченците на Шипка” бе изпълена от Теодора Прагова, а “Ботев марш” бе достойният финал на празника.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай