Велинград - online - Трябва ли да плащаме за “синя зона” в неделя във Велинград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Трябва ли да плащаме за “синя зона” в неделя във Велинград?
Публикувано 2014-03-11 09:45:36 от Темпо

Трябва ли шофьорите да заплащат за паркиране в “синя зона” в неделните дни във Велинград? Оказва се, че този ясен въпрос има твърде неясни отговори. Видно е и от надписите на табелите, указващи сините зони. На табелите на бул. “Съединение” пред хотел “Здравец” са поставени видимо нови лепенки, върху които пише, че зоната е платена в двата почивни дни събота и неделя. В същото време табелите на улица “Отец Паисий” и зад “Алиби” сочат, че за синя зона се плаща в събота, но не и в неделя.

Как да се ориентират велинградчани и най-вече гостите на курорта в тази бъркотия от разнопосочна информация? Валидни ли са наложените глоби за паркиране в синя зона в неделя или глобените могат да претендират за връщане на сумите? Кой не е догледал важни детайли в наредбите и заповедите за сините зони, заради които гражданите търпят санкции?
Повод да се вгледаме отблизо в проблема е писмото от г-н Йордан Мишев, който ни пише:
Здравейте,
Като гост на града, бях таксуван в неделя за престой на автомобила ми в центъра, в близост до СПА хотел “Здравец”. Тъй като в други градове в неделя няма платено паркиране в центъра, се поинтересувах на какво основание ме таксуват в неделя и попитах служителя там. Той отговори, че такива са нарежданията, а малко по-късно забелязах и че на самите знаци е избелен предходния регламент Понеделник-Събота и е написано Понеделник-Неделя. Също забелязах, че част от автомобилите, които видимо бяха на местни жители, не се таксуват.
След това се зарових в сайта на Община Велинград, защото за уреждането на паркирането би следвало да има наредба на Общинския съвет, която да регламентира дните и часовете за платено паркиране. Оказа се, че такава има качена в сайта под наименование НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО И ДИСЦИПЛИНАТА НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ПЕШЕХОДЦИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД. В нея изрично е уредено, че паркирането се таксува само от Понеделник до Събота включително в посочените в наредбата часове. Разбира се, остана възможността наредбата в сайта, която не открих никъде другаде, да е била изменена и да не е актуализирана в интернет. В наредбата пише, че плащането става чрез продажба на талони, а на мен ми беше даден фискален бон, който не е уреден като реквизит в наредбата.
Затова написах запитване с № 032-01-14/06.02.2014г. до общинските служби и институцииите, които отговарят за паркирането. След известно време получих обаждане, в което бях уведомен, че промяната на дните и часовете за платено паркиране, с която е включена и неделя, е на база заповед на кмета на Велинград, а наредбата е актуална и не е променяна.
В разговора наведох твърдения, че такава заповед е в противоречие на наредбата, тоест кметът е издал заповед, която не е съобразена с уредената от Общинския съвет постановка относно платеното паркиране и поради тази причина заповедта не може да бъде валидна, тъй като не може да изменя или доурежда наредба на ОС. След тези мои твърдения ми беше предложено да ми се върне сумата, неправомерно събрана ми за платено паркиране в неделя.
Смятам, че това важи и за всички други гости и жители на града, заплатили суми последните години въз основа на недействителната заповед на кмета на Велинград, тъй като, ако наредбата, качена в сайта е актуална, както ме уведомиха, тази заповед противоречи на наредбата и не следва да бъде спазвана, а платеното паркиране трябва да бъде уредено в дните понеделник-събота и при посочените в наредбата часове. В тази връзка, всички таксувани в неделя за платено паркиране, вероятно могат да изискват сумите обратно.
С уважение: Йордан Мишев
Заедно с писмото си г-н Мишев е препратил и своята кореспонденция с общината по случая. В писмо с подател зам.-кмета Атанаска Хрисчева пише: “След извършена щателна проверка по Вашата жалба се извиняваме за създадената ситуация като молим да посочите номера и датата на касовия бон, с който сте таксуван и по възможност да дадете Ваша банкова сметка.”
Разговаряхме по темата с г-жа Хрисчева, която потвърди, че според текста на наредбата заплащането за синята зона е в дните от понеделник до събота. Наредбата е приета от Общинския съвет преди влизането в сила на сините зони на 1 август 2008 г., а впоследствие със заповед на кмета Иван Лебанов е допълнено, че заплащането важи и за неделя. Допълнението е направено по силата на чл. 167 от Закона за движение по пътищата, според който компетентен орган е кметът на общината и на чл. 44 от наредбата, която упълномощава кмета да определя сините зони след съгласуване с органите на МВР.
За тези правомощия обаче продължават споровете между юристи, мненията са разделени, а практиката показва, че със заповедта на кмета не са съобразени нито текстовете в наредбата, нито табелите, от които се информират участниците в движението..
Разговаряхме и с директора на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” Юлиана Ковачева. Тя подчерта, че наредбата не е променяна от 2008 г. и се нуждае от редактиране. На следваща сесия ще бъдат предложени допълнения в текстовете на наредбата, промени в правната уредба за хората с увреждания и нови три сини зони в централната градска част.
От 2008 г. досега се е натрупала грамада проблеми със сините зони във Велинград. И може би общината ще се убеди, че тези проблеми не могат постоянно да се замитат под килима, ако и когато повече граждани последват примера на Йордан Мишев и настоятелно поискат да им бъдат върнати неправомерно събрани суми от глоби.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води