Велинград - online - Велинград посреща пролетта с рекордно “Пролетно хоро” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград посреща пролетта с рекордно “Пролетно хоро”
Публикувано 2014-03-18 09:06:36 от Темпо

Националният фестивал “Пролетно хоро” продължава своето възходящо развитие: третата година на провеждането му води във Велинград над 700 любители на българските народни хора от 26 самостоятелни клуба, както и групи и състави към читалища от цялата страна. Географията на танцовите клубове се разширява и вече има представители на над 20 населени места, в това число за пръв път от Югозападна и Северозападна България в лицето на Сандански, Враца и Монтана.
Като се прибавят и близо 300 ръководители, роднини и приятели на участниците, се получват около 1000 души, които ще пристигнат в нашия град за почивните дни в края на седмицата. Сегашният брой на участници го поставя сред най-големите фолклорни фестивали в страната. За съжаление единият от велинградските танцови клубове - “Росица” с ръководител Росица Стоицева не е заявил свое участие в “Пролетно хоро” и е предпочел да бъде по същото врене на друг фестивал в Хасково.
Организатор на фестивала е Сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски, който благодари за оказаната помощ и съдействието на Община Велинград, Дружба “Родина”, Ротари клуб Велинград, дамският “Лайънс клуб” Велинград, “Дружество за защита на Родопите” - Велинград и ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино.
Своеобразен домакин на проявата e велинградският танцов клуб “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова. Близо 50 са жените и мъжете, които вече трета седмица водят трескава подготовка за фестивала и се готвят за добро представяне. Ето какво споделиха някои от танцьорите:
Евелина Зисова, в клуб “Надежда” от създаването му преди 4 години: “Подготвяме се интензивно и на репетициите даваме всичко от себе си. Стараем се да играем със стил и въпреки че понякога се изморяваме, си тръгваме от репетициите доволни и заредени с положителни емоции. Очаквам на фестивала да се представим много добре и ще се стараем да играем хората по най-добрия начин.”
Мария Димитрова, в клуба само от 3 седмици: “Като нова в клуба ми е малко напрегнато, но се старая да усвоявам стъпките, макар че ми е трудно, особено хорото “Шопска копаница”! Но усещам, че ми е приятно да се занимавам с народни хора. Дойдох в клуба по препоръка на мои приятелки, за да търся разнообразие и приятни емоции. Надявам се, на фестивала да се представим добре.”
Сава Райчев, в клуба от 3 години: “Идвам на репетиции след работа и понякога се чувствам уморен, но с танците задоволявам нуждата си от разнообразие. Има емоции, понякога нервност, ако нещо не се получава, както искам. Но ние сме колектив и въпреки различните си възможности, се стараем да постигнем добро общо ниво. На фестивала ще играем за удоволствие, за положителни емоции, идеята е да се участва и да останем доволни от представянето си.”
Надежда Камбурова, ръководител на танцов клуб “Надежда”: “Натоварването е доста, хората идват след края на работния си ден, но всички се включват с голям ентусиазъм и хъс в репетициите. А от началото на март те са почти всеки ден, по 4 пъти в седмицата. Има много старание и желание да се представим по най-добрия начин и поради факта, че сме домакини на фестивала.”
Точно на 22 март 2014 г. (събота) по вече утвърден регламент ще започне фестивалът “Пролетно хоро” с познатото мото “Да му тропнем в Родопа планина”. Началният час е 11.30, когато в залата на градския стадион ще премине първата част от предвидения сценарий на фестивала, който е без конкурсен характер и няма състезателен елемент. Тогава всички участници, любители на българските народни хора, ще изпълнят по две хора. Едното - от тяхната фолклорна област, а другото - по избор, като общата продължителност на изпълненията трябва да е до 6 минути.
Втората част предвижда провеждането на парад-дефиле, което се очаква да бъде в следобедните часове между 15.30 и 16.00 часа. Всички участници ще тръгнат от стадиона към центъра под съпровод на жива музика с каба гайди. Както беше и през миналата година, мелодиите ще бъдат изпълнени от двама гайдари и една жена гайдарка. Предвидено е да се завърти голямо хоро на площад “Петко Р. Славейков” до бул. “Съединение” (над “Кална баня”).
Дефилето ще продължи до централния площад „Николай Гяуров”, където всичките участници (точният брой е 703) ще изиграят 6 общи хора от 6 фолклорни области. Там зрителите ще имат възможност да се насладят на техните танцови умения и ще усетят магията и очарованието на българските народни хора, разкрити с характерни движения и стъпки, завладяващ ритъм, приятна музика и голяма доза родолюбие.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай