Велинград - online - Два месеца преди евроизборите: Областният подкрепи отделянето на Сърница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Два месеца преди евроизборите: Областният подкрепи отделянето на Сърница
Публикувано 2014-03-18 09:14:06 от Темпо

Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов подкрепя искането на кмета на град Сърница за отделяне в самостоятелна община и ще внесе за разглеждане от Министерски съвет писмен доклад с положително становище. Г-н Йорданов обяви позицията си на пресконференция на 13 март 2014 г., два месеца преди предстоящите евроизбори.

Мотивите на областния управител са, че създаването на нова община с център Сърница е една реална възможност за подобряване на административното обслужване и за по-качествено решаване на проблемите на местното население. Желанието на хората от три населени места - гр. Сърница, с. Медени поляни и с. Побит камък да се обединят в една нова самоуправляваща се териториална общност е изразено чрез подписка от най-малко 25 на сто от избирателите на тези населени места и е придружено от становища на кметовете на съответните кметства. Град Сърница се явява традиционен обединяващ център с изградена социална и техническа инфраструктура, осигуряваща обслужването на трите населени места.
В подкрепа на становището си областинят управител допълва, че част от учениците от основните училища в селата Медени поляни и Побит камък продължават обучението си в СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Сърница. Банковото обслужване и част от здравните услуги също се реализират в Сърница. Техническата инфраструктура включва участък от третокласен път 843 - Велинград - Сърница - Крушата и общински пътища, свързващи трите населени места. И трите селища са електрифицирани, в Сърница има поща и АТЦ.
Съгласно изискванията на чл. 8, ал. 1 на ЗАТУРБ е необходимо да са налице следните условия за създаване на новата община:
- наличие на население над 6000 души общо в населените места, които ще бъдат включени в общината;
- наличие на населено място - традиционен обединяващ център с изградена социална и техническа инфраструктура, осигуряваща обслужването на населението;
- включване на всички съседни населени места, за които не съществуват условия за създаване на отделна община или които не могат да се присъединят към друга съседна община;
- максимална пътно-транспортна отдалеченост на населените места от центъра на общината не повече от 40 км;
- доказана възможност за финансиране на разходите на новосъздаващата се община със собствени приходи в размер не по-малко от половината от средния за общините, предвиден в утвърдения за съответната година републикански бюджет.
При извършване на цялостен анализ на представените документи, се установи, че са налице условията за създаване на нова община, счита Иван Йорданов. От Областната управа съобщиха, че становището е изпратено до Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и кметовете на Община Велинград и на Сърница.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води