Велинград - online - Обидно малко пари за спортните клубове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Обидно малко пари за спортните клубове
Публикувано 2014-03-25 09:02:35 от Темпо

На 19 април общината покани представители на спортните клубове на среща с две основни теми. Първата бе извънредната сесия за спорта, на която съветниците ще разгледат отчет за 2013 г. и програма за развитието на спорта за 2014 г. Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова подчерта изискванията към програмата, сред които анализ на състоянието на спортната база, зоните за спорт, отдих и социален туризъм, списъци на клубовете с треньори, състезатели, постижения, инвестиционни намерения за спортните съоръжения и др.

Представителите на клубовете сложиха акцент върху втората точка от срещата - разпределението на определената в бюджета на общината сума от 40 000 лева за спортни дейности. Мая Кондарева-Енчева от КСТ “Импулс” обобщи: “Единственият проблем е да се търси адекватно финансиране на клубовете. Имаме материална база и сме благодарни на общината за това, но липсата на финансиране обезсмисля голяма част от усилията на състезатели, треньори и родители. Няма как да постигнем високи спортни резултати с ниски средства. Тенденцията във всички клубове е, че се развиваме не към високи постижения, а към масовост, но не може само с масовост. Защо Велинград като СПА столица да не се сравнява с Бургас, където всеки спортен клуб получава от общината минимум 25 000 лева? Кога Велинград ще има голяма спортна зала, в която всеки месец може да се провежда по едно национално мероприятие, а част от приходите да се заделят във фонд за спорта? От 12 години “Импулс” прави турнир по спортни танци в Пазарджик, а вече и в Банско - защо нашият клуб да работи за имиджа на тези градове, а не на Велинград? Трябва да е ясно, че все по-трудно децата и родителите се ангажират да работят за високи спортни постижения. Вярно е, че е национална гордост да вдигнат знамето и химнът да звучи за нашите спортисти, но това е на гърба на родителите”. Христо Доксинов от ПК “Чепинец” допълни: “За разлика от нашата държава, други държави ценят спорта и спортистите. В много страни те имат предимство при кандидатстване и обучение във висши учебни заведения, а тук нямат мотивация. Във Велинград се дават по-малко пари за спорт в сравнение с всяко друго населено място в Пазарджишка област”. В дискусията се чуха предложения за увеличаване на масовостта чрез работа по проекти, за по-голямо популяризиране на спортните успехи, за това, че срещата е закъсняла, тъй като бюджетът за 2014 г. вече е гласуван.
Предложението за разпределението на средствата бе представено от ресорния зам.-кмет Исмет Бабучи след съгласуване с кмета Иван Лебанов. С познатата уговорка, че общината не издържа, а подпомага клубовете, г-н Бабучи предложи: 10 000 лева за организиране и провеждане на общинските ученически игри и спортни прояви, 12 000 лева за Футболен клуб “Чепинец” за договори с полицията, болницата и съдийски разходи, 10 000 лева за засилване на ски спорта и оставащите 8000 лева за разпределение между клубовете. След като се възмутиха, че по тези сметки се падат по 600-800 лева на клуб, треньорите напуснаха срещата, защото това е крайно недостатъчно за развитието на спорта и обидно малко за постигнатите с огромен труд и лишения спортни успехи.
Продължението по темата се очаква на извънредната сесия за спорта на 10 април от 14 часа в голямата зала на общината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола