Велинград - online - Туризъм или рудодобив? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туризъм или рудодобив?
Публикувано 2014-03-25 09:35:39 от Темпо

Заместник-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев дойде във Велинград на 21 март по покана на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. Пред него председателят на сдружението и на Комисията по туризъм в Общинския съвет Златко Златанов постави огромния проблем, надвиснал над курорта заради намеренията за добив на волфрам от находище “Грънчарица” край Кръстава. Заради новите планове на фирмата-концесионер “Ресурс 1” да транспортира рудата до мина Елшица кервани от тежкотоварни камиони ще съсипят новия път по дефилето и допълнително ще натоварят трафика от туристи.
Същите камиони ще минават точно край уникалния карстов извор Клептуза, подчерта Златко Златанов и запозна зам.-министъра с приетата от Общинския съвет протестна декларация срещу планирания рудодобив. Управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов също би тревога по темата, защото рудодобивът ще бъде във водосборен район, а Цветан Котев заяви “Ако това стане, забравете “Сютка”!” Представителите на туристическия бранш обсъдиха варианти за по-нататъшните си действия и протести.
Бранимир Ботев пое ангажимент да се запознае с условията на концесията и препоръча да се настоява за прецизни и сериозни геоложки и хидрогеоложки доклади, който да дадат отговор дали въобще трябва да се копае в район с толкова много минерални извори. По света няма съчетание от минерални води и рудодобив, а базата за устойчиво развитие на Велинград е туризмът. Според него по темата може да се предизвика референдум, за да се сложат на везните ползите за града и за фирмата-концесионер. Лидерското място на Велинград в СПА туризма не би трябвало да се застрашава с екологичен проблем. Г-н Ботев започна членовете на сдружението и с новите моменти в стратегията за развитие на отрасъла и новите проектни линии, по които могат да търсят финансиране.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води