Велинград - online - Общината с амбициозен дневен ред 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината с амбициозен дневен ред
Публикувано 2014-03-25 09:37:51 от Темпо

Кметът Иван Лебанов и целият ръководен екип на общината на 21 март дадоха пресконференция, на която бяха поставени голям брой актуални теми:
ФИНАНСИТЕ
Финансовото състояние на общината е добро, заяви главният финансист Филип Ангелов. Кредитите възлизат на 5 768 553 лева и се обслужват коректно и без забавяния.
Задълженията към доставчици към 31 декември 2013 г. са 5 739 315 лева, като най-голямо перо са неразплатени капиталови разходи - 438 800 лева и сумите за храна и горива за детските градини - около 300 000 лева, част от които общината наскоро е покрила. Според г-н Ангелов няма основания да се мисли за блокиране на сметките на общината. В момента се въвежда нов счетоводен продукт и тече проверка от Сметната палата. След като тя завери отчета на бюджета за 2013 г., той ще бъде внесен в Общинския съвет.
ПРОЕКТИТЕ
Ресорният зам.-кмет Даниела Салкина съобщи, че в момента са в изпълнение договори по проекти за общо около 20 милиона лева, а през 2014 г. са внесени и чакат одобрение нови 4 проекта за около 4.5 милиона лева. Новите проекти са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ЦДГ “Детски рай” и Дневния център “Надежда” в кв. Каменица, очакваното одобрение на проекта за минералните чешми и извори по ПРСР и за водопровод Джеферица. Кметът подчерта, че независимо от текучеството в отдел “Европейски проекти”, общината се справя, тъй като общинските служители работят в екип и имат капацитет. Стана ясно, че по решение на Агенцията за закрила на детето двете социални услуги за деца и младежи, по които общината изгради защитени жилища, ще стартират от началото на май. Едва тогава общината ще обяви и процедура за набиране на персонал.
БУЛЕВАРДЪТ
Най-много са въпросителните около проекта “Зелена и достъпна среда”, който предвижда цялостен ремонт на булевард “Съединение”. Общината вече пусна предварително обявление за обществената поръчка, защото иска проектът да се случва максимално бързо. В същото време обаче все още не са осигурени средства, за да може преди асфалтирането да бъде направена подмяна на старата ВиК мрежа. Зам.-кметът Атанаска Хрисчева пресметна, че за цялостна смяна на водопровода и канализацията са нужни около 8 милиона лева. Тъй като състоянието на канализацията е по-добро, може да се направи само реконструкция и почистване на кореновата система там, където тя запушва канализация и да се смени водопроводната мрежа само в най-конфликтните точки в кв. Чепино, в района на болницата и хотел “Рич”. При този вариант са нужни около 3 милиона лева. Кметът припомни, че само през 2013 г. по протежение на булеварда е имало 162 аварии по ВиК мрежата и подчерта, че до последно ще търсят варианти за осигуряване поне на сумата от 3 милиона. Въпросът на “Темпо” дали велинградчани трябва да се настроят за ремонт на булеварда това лято или проектът ще стартира по-късно (крайният му срок е май 2015 г.) не получи категоричен отговор. В допълнение към трудностите с осигуряване на парите за ВиК кметът прибави и нуждата от синхрон с фирма “Ситигаз”, която в най-скоро време ще започне да копае за газификацията на Велинград.
АСФАЛТИРАНЕ
През следващата седмица се очаква да стартира процедурата, свързана с асфалтирането на улици във Велинград, за които Министерският съвет отпусна 1 милион лева. Г-жа Хрисчева съобщи, че очакват авансово 30% от сумата, а комисия от ОА е обходила и нанесла на карта улиците, които най-много се нуждаят от ремонт. Стратегията на общината ще бъде повече улици да се асфалтират цялостно, защото практиката доказва, че когато само се “кърпи”, дупките скоро зейват отново. Основно изискване в обществената поручка ще бъде най-ниската цена за кв.м. асфалтиране, като се планира да бъдат асфалтирани между 30 000 и 40 000 кв.м. улици.
БОЛНИЦАТА
С определение от 6 март 2014 г. Върховният съд е допуснал исканото от общината предварително изпълнение по проекта за общинската болница и на базата на това решение е подписан договор за старт на строително-монтажните работи (СМР) със спечелилата обществената поръчка фирма “Братя Пашкулеви” ООД. Главният архитект Тодор Енев изтъкна, че СМР са минимализирани, но за сметка на това след ремонтите болницата ще има две нови операционни и две нови АГ операционни. Срокът за финализиране на проекта е 12 май 2014 г., а до 2 юни трябва да приключи и конкурсът за оборудване на централната стерилизационна.
Другата новина на “МБАЛ Велинград” съобщи зам.-кметът Георги Янчев след телефонен разговор с депутата от БСП Йордан Младенов: велинградското лечебно заведение ще бъде включено в списъка, по който Министерството на здравеопазването отпуска допълнителни средства за болници в отдалечени райони.
КЛЕПТУЗА
Интересът на професионалната общност към обявения от общината конкурс за идеен проект за нова визия на Клептуза е огромен, каза арх. Енев и допълни, че подобни конкурси в момента провеждат само две общини в страната - София и Велинград. Идеите на архитектите ще бъдат подредени в изложба във фоайето на общината на 22 април, за да могат максимален брой граждани да ги видят и дискутират. Съгласие за участие в журито са дали трима професори, журирали множество международни архитектурни конкурси, като един от тях е велинградчанин. След конкурса за Клептуза общината възнамерява да проведе подобни за централната зона и Пазара.
БАСЕЙН
Собствениците на недостроения закрит плувен басейн до Градския стадион във Велинград са поискали събаряне на конструкцията. Кметът каза, че в момента се търсят начини това да не стане. Общината разчита на това, че парцелът, в който се издига продаденият преди повече от 20 години басейн с олимпийски размери, е с публично отреждане за спортна дейност.
СЮТКА
По темата за рестара на проекта “Сютка” Иван Лебанов каза, че е разговарял с кмета на Община Ракитово Любомир Петков, но не се водят преговори с посочените преди повече от месец като потенциални инвеститори Корпоративна търговска банка и Лукойл. Акционерното дружество “Сютка” е закрито служебно, но цялата документация по проекта е в неговия бивш изпълнителен директор Костадин Мъгев, с когото в момента общината търси контакт, каза кметът.
КУЧЕТАТА
По винаги горещия проблем с бездомните кучета зам.-кметът Исмет Бабучи припомни, че обработката на едно такова куче (залавяне, закарване в Зооветеринарния комплекс в Пловдив и връщане във Велинград) струва 124.90 лева. По бюджет за тази година общината разполага с 10 000 лева, които няма как да стигнат за трайно решаване на проблема. От този понеделник общината ще започне нова акция за залавяне на кучета.
СЯРНА БАНЯ И ДИЕТИЧНИЯ СТОЛ
Предстои среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, на която кметът ще иска общината да получи за стопанисване Диетичния стол и Сярна баня. Идеята е сградата на неработещия и рушащ се Диетичен стол да бъде превърната в детска градина, от каквато Велинград има нужда. Общината иска да вземе Сярна баня, за да може да води социална политика и в кв. Каменица, като отвори двете отделения и осигури дни за безплатно къпане за пенсионери.
На финала на пресконференцията Иван Лебанов се похвали, че в Сочи, където беше водач на българските параолимпийци, е имал шанса да се здрависа лично с Владимир Путин. Руският президент сам е отишъл да поздрави нашата делегация във фоайето на хотела.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води