Велинград - online - “Пролетно хоро” счупи рекорд и таван 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Пролетно хоро” счупи рекорд и таван
Публикувано 2014-03-25 09:40:21 от Темпо

Има ли по-хубав начин да посрещнеш пролетта от това да го направиш с музика, танц и веселие за над 1000 участници и гости плюс цял Велинград? Третото издание на фестивала “Пролетно хоро”, организиран от едноименното сдружение с председател Иван Пещерски, даде отговор и показа силата на любимия български танц да събира и обединява хората. На хорото на 22 март 2014 г. се хванаха 26 състава с повече от 700 участници. Рекорд по масовост постави софийската школа за български хора “Еремия”, чийто 230 танцьори превзеха и покориха залата на Стадиона.

Фестивалната програма бе открита от децата от ОДЗ “Фантазия” с директор Мая Якимова. Тяхната “Македонска китка” не само вдигна всички присъстващи на крака, а и постави вълнуващо и красиво начало на празника. След това бе изпълнението на символичните домакини от велинградската школа “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова. Символичен знак бе, че точно по време на техния танц се откърти голямо парче мазилка от тавана на залата на Стадиона и падна близо до зам.-кмета Даниела Салкина. Никой не пострада, но стана очевадно, че общината трябва сериозно да помисли за поддръжката на залата.
След приключване на “задължителната програма” всички участници се включиха в шествието, водено от каба-гайди. На площада пред Кална баня се завъртя огромно хоро, движението по булеварда спря, хората излязоха от магазини, заведения, коли и автобуси, за да приветстват танцьорите. Аплодисменти и усмивки ги съпроводиха по целия път до централния площад “Н. Гяуров”, където поздрав към тях отправи и кметът Иван Лебанов. Повече от час продължиха изпълненията на общите хора от шестте български фолклорни области под съпровод на музиканти от читалищата в Чепино и Каменица.
Председателят и зам.-председателят на сдружение “Пролетно хоро” Иван Пещерски и Васил Ангелов благодариха на всички танцьори, които се събраха да посрещнат пролетта във Велинград и ги поканиха догодина да дойдат отново. Фестивалът няма конкурсен характер, много по-важно е, че неговата основна цел да събира любителите на българските народни танци и да популяризира нашия фолклор бе изпълнена на 100%.
На фона на отличната организация и на факта, че благодарение на фестивала през този уикенд Велинград посрещна повече от 1000 туристи, се налагат и изводи. Ще направим само един, който е безспорен: в организацията на подобни събития във Велинград има огромен потенциал, но градът има огромна нужда от зала с достатъчно място за участници и публика.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води