Велинград - online - 20 факта от историята на “Темпо” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

20 факта от историята на “Темпо”
Публикувано 2014-03-25 09:43:13 от Темпо

1. Пилотният брой на “Темпо” излиза на 25 март 1994 г., в деня на големия църковен празник Благовещение. Вестникът е на пазара всеки вторник, без нито едно изключение през изминалите 20 години и днес излиза неговият 1039-ти брой.

2. В журналистическия екип, който създава вестника, са Елена Баева, Невена Павлова, Рада Томова, Георги Дишлянов, Васил Благов, Борислав Тричков. След това се включват Веска Божкова и Николай Стойнов. През годините свои рубрики списват Петър Гелин, д-р Александър Попов, Димитрина Късева.
3. Издател и управител на вестник “Темпо” е Йордан Баев.
4. Първият фотограф във вестника е Гинка Михова. Следват години сътрудничество с фотографите от фото-студио “Кодак експрес” и “Класик”. В момента голяма част от снимките във вестника са дело на репортерите, а фотоархивът на “Темпо” надхвърля 12 000 снимки.
5. Автори на оригиналния графичен знак и дизайн на “Темпо” са Петко Димитров, Огнян Игнатов и Христо Плачков от “Делта плюс” - Пловдив. Знак за приемственост е, че и днес Огнян Игнатов заедно с Кирил Стефанов работи по предпечата на вестника.
6. От създаването си “Темпо” се печати в Пловдив: първоначално в печатница “Деми”, над 19 години в печатница “Делта плюс” (“Инфо прес”, “Делта Хай Принт”) и сега в “Булвест принт”.
7. Вестникът се разпространява във Велинград, трите селища на община Ракитово и Сърница. От самото начало за разпространението се грижат Иван Баев, Петър Сейменов, Иван Бойкинов. В момента доайен на продавачите на нашия вестник е Мария Ангелова на сергията на Пазара, а Юлия Маринова е единствената, която продава “Темпо” в павилиона за вестници на центъра на Велинград от неговия първи брой и досега.
8. Най-дългогодишните рекламодатели на страниците на “Темпо” са кантората за недвижими имоти “Инфоинвест” от 1997 г. и пловдивската фирма “Лъч Терма” с магазин “Дом на майстора” във Велинград от 2000 г.
9. За първи път новини от “Темпо” излизат в интернет на сайта www.velingrad.com през 2000 г. с техническото съдействие на Костадин Златев. “Темпо” е първата велинградска печатна медия, чието съдържание излиза в глобалната мрежа.
10. От 2001 г. вестникът има собствен сайт www.tempo.velingrad.com, който се обновява всеки вторник. За това време броят на прочитите на нашата страница към момента надхвърля 4 946 520 и вече гони 5 милиона. От 2012 г. вестникът има и мобилна версия.
11. От март 2003 г. екипът ни започна да издава единствения за региона пътеводител за култура, развлечение и бизнес “Накъде във Велинград”, който се разпространява безплатно за жителите и гостите на курорта.
12. През изминалите 20 г. “Темпо” отразява работата на всичките редовно избрани след 1989 г. 6 общински съвета и 6 общински кметове на Велинград и Ракитово.
13. Най-дълголетната рубрика на страниците на вестника е нашият “СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ”, следван от “ТЕМПО КОМЕНТАР” и рубриката ни за читателски позиции “ПРЯКА РЕЧ”.
14. Най-високите тиражи на вестника са свързани с местните избори, като най-големият интерес на читателите е към броевете с резултатите от вотовете за кмет и общински съветници.
15. Първото интервю в “Темпо” е с Уилям Джеймс Уудфорд, преподавател по английски език във Велинград от Корпуса на мира. През годините сме интервюирали десетки представители на местния и национален политически, културен и спортен елит.
16. В началото на 2000 г. вестникът организира собствена кампания, чрез която бяха излъчени личност и събитие на ХХ век за Велинград. Личност на столетието стана кметувалият през 1934-36 г. Йосиф Шнитер, а като най-важно за града събитие се открои обединението на Лъджене, Чепино и Каменица в нов град - Велинград.
17. Заедно с Историческия музей във Велинград проведохме анкета за избор и издадохме брошура за Седемте чудеса на Чепинския край. 18. “Темпо” е подкрепил голям брой граждански каузи и инициативи, работата на училища и читалища, популяризирането на местни традиции, празници и събития.
19. Няколко куриоза от историята на вестника: взехме на интервю върху салфетка с треньора на националния отбор по футбол Димитър Пенев точно преди мачовете на световното първенство в САЩ през 1994 г.; същото лято работихме цяла нощ след победата на България над Германия, за да направим нова първа страница с кадри от еуфорията във Велинград; през 1999 г. по погрешка заменихме снимката на един от кандидат-кметовете със снимка на тогавашния премиер Иван Костов и препечатихме целия тираж на вестника; направихме две допечатки на броя с резултатите от кметските избори през 2003 г.
20. През 1994 г. “Темпо” стартира с цена от 4 лева, в смутните времена на 1998-99 г. цената стигна тогавашни 200 лева, а от 2007 г. неизменно е 0.49 лв.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води