Велинград - online - С изписване на първото яйце започна Програма Великден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С изписване на първото яйце започна Програма Великден
Публикувано 2014-04-01 10:07:33 от Темпо

Със символично запалване на първата свещ и изписване на първото яйце Ателието за писани яйца в Историческия музей във Велинград отвори врати на 25 март 2014 г. Ръководител на ателието отново ще е г-н Кръстьо Мичев, който ще учи на тънкостите на местната техника за изписване на яйца с восък ученици от 5 училища: велинградските ОУ “Хр. Ботев”, СОУ “В. Левски”, СОУ “Св.св. Кирил и Методий” и ПГИТ “Ал. Константинов” и драгиновското СОУ “М. Драгинов”.
В присъствието на повече от 50 момичета и момчета, които ще работят в ателието, първото яйце изрисува носителката на голямата награда от общинския конкурс за писани яйца “Сребърна писалка” Магдалена Паскалева. Ателието ще работи от 15.30 часа всеки вторник и петък, включително в дните на априлската ваканция и всеки, който желае, може да се включи в неговата творческа работа.
Домакините избраха празника Благовещение и за начало на тазгодишната Програма Великден. В нейния афиш е включена традиционната изложба на местните майсторки на писани яйца, която този път ще е под наслов “Великденските яйца в България - минало и настояще”. Изложбата ще бъде открита на 7 април в музея във Велинград. Организаторите канят за участие всички майстори, без значение на използваната от тях техника, като яйцата трябва да бъдат представени до 4 април включително.
На 9 април в Стария град в Пловдив нащият музей заедно със Сдружението на чехи, словаци и приятели ще представи изложбата “Красота от близо и далеч - великденски яйца от Чехия, Словакия и България”. На 10 април музеят гостува в Асеновград с изложбите “Великденски писани яйца от Чепинския край” и “Пътят на писаните яйца. Първата от тях ще бъде представена и в Павликени на 14 април, където на 26 април велинградчани ще участват и Панаир на яйцето. Работилници за писани яйца тази пролет ще бъдат открити в Асеновград, Павликени и Елена.
За 16 април е насрочен конкурсът за писано яйце, който музеят от години огранизира съвместно с Общинския детски комплекс - Велинград. Конкурсът е най-голямата сцена за изява на таланта, познаването на традицията и въображението на учениците от местните училища.
Спомощестрователи на Програма Великден 2014 г. са Община Велинград, Историческият музей и “ПЕТ” ЕООД, а сред партньорите наред с изброените отново ще бъде и Институтът по етнография и фолклор към БАН.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води