Велинград - online - “Ний сме славни инвалиди...” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Ний сме славни инвалиди...”
Публикувано 2014-04-01 10:13:56 от Темпо

Популярната мелодия на химна на организацията на хората с увреждания “Зорница” във Велинград носи пожеланието “Дай, Боже, дай наш’те болки и тревоги веч да имат край.” Група “Приятели на песента” откри годишното събрание на “Зорница” на 28 март с бодрото “Ний сме славни инвалиди”, а цялата голяма зала на общината приглася на “Хубава си, моя горо”.

Членовете на организацията (280 през 2013 г. - с 60 по-малко от предишната година) бяха поздравени от кмета на общината Иван Лебанов, който ги увери, че ги чувства като приятели, прекланя се пред направеното от тях и винаги ще подкрепя тяхната дейност. Включително чрез двата големи проекта, които предстоят - ремонта на булевард “Съединение” и асфалтирането на други улици във Велинград. Сред официалните гости на събранието бяха още зам.-кметът Героги Янчев, председателят на регионалната организация Кирил Анов и координаторката Петя Маринова.
Отчетният доклад на председателката на “Зорница” Катя Славова обобщи, че 2013 г. е била по-скоро неблагоприятна, отколкото добра. Новото законодателство е създало социални услуги и някои придобивки, но светът на хората с увреждания в България все още не се е променил. Време е да се разбере, че не увреждането, а средата ни прави непълноценни и слага бариери пред нас, подчерта г-жа Славова и даде познати примери като градските автобуси и липсващите рампи за инвалиди в обществени сгради във Велинград. Проблемите от години са едни и същи: пределно ниски доходи, липса на достъпност и възможности за лечение и превенция, препятствия пред пътуванията... Другата голяма болка на хората с увреждания е, че на тях се гледа само като на потребители, не се търси и зачита тяхното мнение, отнемат им се вече завоювани социални придобивки. Исканията също са познати и изстрадани: пожизнен ТЕЛК за определени заболявания, повече работни места с държавна подкрепа за работодателите, които назначават инвалиди, връщане на възможностите за ползване на междуградски автобусен транспорт. В допълнение: Велинград е един от малкото в страната, където отдавна е отнето правото на хората с увреждания за преференциално пътуване в градския транспорт.
На фона на проблемите клубният живот процъфтява, а отпуснатото от общината помещение на ул. “Ал. Стамболийски” е като пълната с топлина Дядова ръкавичка. Добрата новина е, че от април ще бъде подновена дейността на компютърния офис с назначаване на сътрудник по програмата за хора с увреждания. Съществена пречка за членовете на “Зорница” е липсата на транспорт и затова част от тях не могат да си позволят дори разходката до клуба, но пък имат уверения от кмета Лебанов, че общината ще помогне. Добра новина дойде и от Сърница, където местният клуб вече има място за събиране.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води