Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Не просто важно, а жизнено важно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Не просто важно, а жизнено важно
Публикувано 2014-04-01 10:15:44 от Темпо

От 2009 г. насам темата за добива на волфрамови руди от находище “Грънчарица” е надвиснала “със страшна сила” над Велинград и живеещите в общината, но някак все остава встрани от главния дневен ред, затрупана от наглед по-важни проблеми. Темата обаче е не просто важна, а жизнено важна поне по три причини: здравето на хората, чистотата на заобикалящата ни природа и бъдещето на Велинград като туристически център.

Задачата да отстоява интересите на всички нас като граждани в случая се пада на общината в лицето на кмета и Общинския съвет. Доколко обаче избраните от нас управници изпълняват поетите от тях отговорности?
Информира ли общината в достатъчна степен своите граждани за намеренията на концесионерите и свързаните с тях процедури за обществен контрол? Ако се следва буквата на закона, отговорът може и да е “да”. Но в духа на обещанията си за пълна прозрачност общината е сериозен длъжник, защото последното инвестиционно намерение на “Ресурс-1” не получи нужното огласяване през местната общност. Вместо да информира ежедневно по този толкова важен проблем, общината изпълни единствено формалните си законови задължения. Така в законовия срок до 1 април 2014 г. единици граждани и организации разбраха, че могат да представят своите мнения и становища. Близко е до ума в чия полза е това.
Важен въпрос е кога ще чуем официалните позиции на кмета на Община Велинград Иван Лебанов и на кмета на Кръстава Мустафа Еюпов, които не присъстваха при обсъждането в местния парламент.
Такъв е и въпросът защо Общинският съвет не потърси мнение и съвет от юрист, за да не изпада в безпомощено лутане дали ако замълчи по темата, това означава мълчаливо “да” или мълчаливо “не”. Какво по-логично от това да се търси помощта на юриста, с когото местният парламент има договор, точно за сложни казуси като Културния дом и “Грънчарица”? Но необяснимо защо съветниците вече трета година от мандата си не го правят.
Сборът от всичко изброено по темата волфрам и “Грънчарица” не предвещава резултат в полза на общината. А последиците ще са не просто важни, а жизнено важни за всички нас.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България