Велинград - online - ОТЗВУК: Геолог подкрепя “Грънчарица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОТЗВУК: Геолог подкрепя “Грънчарица”
Публикувано 2014-04-01 10:18:29 от Темпо

Във връзка с поместената информация в материала “Туризъм или рудодобив?” в брой 13/2014 г. на “Темпо” в редакцията дойде инж. Детелин Ендяков, който пожела да сподели своето мнение, визирайки някои данни и твърдения, които според него не отговарят на истината. Инж. Ендяков се представи като геолог, специалист по проучване на полезни изкопаеми и с 20-годишен опит в трудовия си стаж на обекта “Грънчарица”. Ето и неговите уточнения:

1. В посочения материал Златко Златанов твърди, че „Заради новите планове на фирмата-концесионер “Ресурс 1” да транспортира рудата до мина Елшица, кервани от тежкотоварни камиони ще съсипят новия път по дефилето и допълнително ще натоварят трафика от туристи. Същите камиони ще минат точно до уникалния карстов извор “Клептуза”. Твърдя, че това изобщо не е вярно! Първо, рудата няма да се транспортира с камиони до мина Елшица, а до Елешница! Къде е Елшица до Панагюрище и къде е Елешница? Второ, няма транспорт с камиони, а по въжена линия е предвидено да се откарва добитата руда до Елешница! И трето, никакви кервани с камиони няма да минават нито по дефилето, нито в близост до извор “Клептуза”!
2. Управителят на общинската фирма ВКТВ Борис Голомехов казва: “...рудодобивът ще бъде във водосборен район.” Това също не отговаря напълно на истината, защото районът на находище “Грънчарица” не е водосборен. Там освен малката рекичка “Грънчарица” и няколко дерета няма такова количество вода, което да повлияе негативно при вливането си в по-големи реки.
3. По отношение развитието на туризма и почиващите смятам, че добивът на волфрам няма да пречи. Така, както не пречеше и преди повече от 30 г., когато се разработваше находище “Грънчарица” и Велинград беше пълен с почиващи.
В заключение инж. Ендяков допълни, че добивът на волфрам в района на „Грънчарица” няма да застраши околната среда, защото основните дейности са под земята. Освен това ще има възможност да се открият стотици работни места и да се осигури поминък на част от хората в близките 30-40 години. Не на последно място е и фактът, че заплащането за този вид труд е едно от най-високите в страната.

От редакцията: Публикуваме мнението на г-н Ендяков с убеждението, че на страниците на “Темпо” трябва да присъстват различни гледни точки. Но в интерес на изясняване на проблема ще цитираме дословно няколко изречения от доклада за фирмата-концесионер “Ресурс-1”:
“Предвижда се, добиваната волфрамова руда (годишен капацитет 285 600 t/y, с едрина -25 mm), като краен продукт на рудничната дейност, да се предава за по-нататъшна преработка до волфрамов (шеелитов) концентрат на външна фирма - Обогатителна фабрика ”Елшица” на Майнинг инвест” ЕООД в с. Елшица, обл. Пазарджик. За транспортиране на рудата се предлага вариант на автотранспортна схема. За дестинацията по републикански пътища ще се ползва специализиран авто-транспорт от 20-тонни дизелови самосвали, които покриват емисионните стандарти EURO IV - EURO V.”
“Надморската височина на находището е от 1100 до 1350 m. Релефът е високо-планински, силно пресечен. Находището попада във водосборните басейни на реките Чепинска и Места. По-важни притоци на р. Чепинска са реките Грънчарица, Еловата, Каменецко дере и други.”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай