Велинград - online - ОТЗВУК: Геолог подкрепя “Грънчарица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ОТЗВУК: Геолог подкрепя “Грънчарица”
Публикувано 2014-04-01 10:18:29 от Темпо

Във връзка с поместената информация в материала “Туризъм или рудодобив?” в брой 13/2014 г. на “Темпо” в редакцията дойде инж. Детелин Ендяков, който пожела да сподели своето мнение, визирайки някои данни и твърдения, които според него не отговарят на истината. Инж. Ендяков се представи като геолог, специалист по проучване на полезни изкопаеми и с 20-годишен опит в трудовия си стаж на обекта “Грънчарица”. Ето и неговите уточнения:

1. В посочения материал Златко Златанов твърди, че „Заради новите планове на фирмата-концесионер “Ресурс 1” да транспортира рудата до мина Елшица, кервани от тежкотоварни камиони ще съсипят новия път по дефилето и допълнително ще натоварят трафика от туристи. Същите камиони ще минат точно до уникалния карстов извор “Клептуза”. Твърдя, че това изобщо не е вярно! Първо, рудата няма да се транспортира с камиони до мина Елшица, а до Елешница! Къде е Елшица до Панагюрище и къде е Елешница? Второ, няма транспорт с камиони, а по въжена линия е предвидено да се откарва добитата руда до Елешница! И трето, никакви кервани с камиони няма да минават нито по дефилето, нито в близост до извор “Клептуза”!
2. Управителят на общинската фирма ВКТВ Борис Голомехов казва: “...рудодобивът ще бъде във водосборен район.” Това също не отговаря напълно на истината, защото районът на находище “Грънчарица” не е водосборен. Там освен малката рекичка “Грънчарица” и няколко дерета няма такова количество вода, което да повлияе негативно при вливането си в по-големи реки.
3. По отношение развитието на туризма и почиващите смятам, че добивът на волфрам няма да пречи. Така, както не пречеше и преди повече от 30 г., когато се разработваше находище “Грънчарица” и Велинград беше пълен с почиващи.
В заключение инж. Ендяков допълни, че добивът на волфрам в района на „Грънчарица” няма да застраши околната среда, защото основните дейности са под земята. Освен това ще има възможност да се открият стотици работни места и да се осигури поминък на част от хората в близките 30-40 години. Не на последно място е и фактът, че заплащането за този вид труд е едно от най-високите в страната.

От редакцията: Публикуваме мнението на г-н Ендяков с убеждението, че на страниците на “Темпо” трябва да присъстват различни гледни точки. Но в интерес на изясняване на проблема ще цитираме дословно няколко изречения от доклада за фирмата-концесионер “Ресурс-1”:
“Предвижда се, добиваната волфрамова руда (годишен капацитет 285 600 t/y, с едрина -25 mm), като краен продукт на рудничната дейност, да се предава за по-нататъшна преработка до волфрамов (шеелитов) концентрат на външна фирма - Обогатителна фабрика ”Елшица” на Майнинг инвест” ЕООД в с. Елшица, обл. Пазарджик. За транспортиране на рудата се предлага вариант на автотранспортна схема. За дестинацията по републикански пътища ще се ползва специализиран авто-транспорт от 20-тонни дизелови самосвали, които покриват емисионните стандарти EURO IV - EURO V.”
“Надморската височина на находището е от 1100 до 1350 m. Релефът е високо-планински, силно пресечен. Находището попада във водосборните басейни на реките Чепинска и Места. По-важни притоци на р. Чепинска са реките Грънчарица, Еловата, Каменецко дере и други.”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай