Велинград - online - Общината с немощно “не” за рудодобива в “Грънчарица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината с немощно “не” за рудодобива в “Грънчарица”
Публикувано 2014-04-01 10:20:07 от Темпо

Общински съвет - Велинград не одобри и не даде съгласие за реализацията на инвестиционното предложение за добив и преработване на волфрамови руди от находище “Грънчарица център”. Поредният отказ бе гласуван на сесията на 27 март 2014 г. с пълно единодушие от съветниците, но остави и у част от самите тях усещането за недокрай свършена работа.

Точката бе внесена от кмета Иван Лебанов във връзка с постъпила в общината информация за преценка на необходимостта от процедура за ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) на намеренията на пловдивската фирма “Ресурс-1”, която от 2009 г. има 35-годишна концесия за находище “Грънчарица”. Кметът Иван Лебанов обаче не присъства на заседанието на Общинския съвет, същото направи и кметът на Кръстава Мустафа Еюпов, който вече е дал зелена светлина за изграждане на административно-битовия комплекс на “Ресурс-1” на територията на селото.
В отсъствието на двамата кметове с разясненията и обясненията по горещата тема бе натоварен главният еколог на общината инж. Станимир Живков. Той подробно запозна съветниците с четирите степени, през които по закон трябва да мине уведомлението за инвестиционните намерения на “Ресурс-1”. Първата степен вече е в историята - преди повече от година фирмата обяви плановете си, Общинският съвет излезе с категоричен отказ и декларация против рудодобива в района на Кръстава. В момента текат сроковете на втората степен от процедурата по уведомяване, в рамките на които “Ресурс-1” представя ново инвестиционно намерение. То се различава от вече отхвърленото от Общинския съвет основно с премахването на етапите на флотация на рудата и изграждане на хвостохранилище. Вместо това концесионерите предлагат извозване на добитата руда за обработка в мина “Елшица” в едноименното село в област Пазарджик. Инж. Живков подчерта, че в следващите два етапа Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Пазарджик ще задържи фирмата да представи становище на редица институции, включително доклад за съвместимост със защитената зона НАТУРА 2000. Според него задължително ще се стигне и до тежката процедура по ОВОС, която ще даде възможност да се чуе и позицията на местната общност.
Основните опасения на съветниците бяха, че ако гласуват решение по така внесената точка, ще попаднат в капан, давайки ход на някаква процедура. Екатерина Каферинова бе категорична, че Общинският съвет вече се е произнесъл против рудодобива от находице “Грънчарица” и постави въпроса дали ако сега не вземе решение, това ще се тълкува като мълчаливо съгласие за реализацията на новото инвестиционно предложение. Станимир Живков потвърди, че в този случай позицията на местния парламент ще се счита като мълчаливо съгласие. На това мнение бе и главният архитект Тодор Енев, който подчерта, че рудодобивът не е заложен в новия Общ устройствен план за развитие на Велинград и не съвпада с визията ни като курорт.
Чий отговор ще има тежест пред РИОСВ, ако Общинският съвет каже “не”, а кметът каже “да”, попита съветникът Али Мареков. Екологът отговори, че в срок до 1 април 2014 г. общината трябва да събере и предаде всички отзиви, мнения и становища на физически и юридически лица по темата. В случая общината играе ролята на пощенска кутия, в която те се събират и се изпращат до РИОСВ. Позицията на общинското ръководство бе лаконично изказана от ресорния зам.-кмет Исмет Бабучи: “Мнението на Общинска администрация не е по-различно от това на Общинския съвет и обществеността на Велинград”.
“Някой някъде се крие зад нещо!” каза Тома Пачалов, който изрази съмнения, че ОА е осигурила пълна прозрачност и достъп до информация за гражданите на Велинград и общината. В отговор Ст. Живков посочи, че писмото с инвестиционното намерение на “Ресурс-1” е качено на сайта на общината. Т. Пачалов напомни, че фирмата прави последователно стъпките за постигане на своята цел, а общината върви по техните стъпки, но трябва да се запита дали това е в полза на гражданите. Той изрази позицията на групата на БСП против плановете за рудодобив.
“Никой не иска от вас решение, ние просто ви уведомяваме, че действаме. Когато стигнем ОВОС, тогава ще решавате” - това са думи на представител на “Ресурс-1”, които бяха цитирани от председателя на Комисията по туризъм Златко Златанов. Той предложи Общинският съвет да изкаже абсолютно несъгласие по предложението и да заяви твърдото си искане за ОВОС. Сходна бе и позицията на Йордан Аршинков, който добави, че се залага бомба върху водите на Велинград и трябва да се решава кое е по-важно - здравето на хората или работата.
След много редакции Общинският съвет каза “не” на намеренията за рудодобив от находище “Грънчарица”, но развитието на проблема предстои.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води