Велинград - online - Изложба в Балабановата къща разказва за баща и син Шнитер 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба в Балабановата къща разказва за баща и син Шнитер
Публикувано 2014-04-08 09:45:35 от Темпо

“Следи във времето - Архитектът и Кметът Шнитер” - под този наслов на 4 април в известната Балабанова къща в Пловдив бе открита изложба, посветена на архитекта Йосиф Шнитер, създал първия модерен регулационен план на Пловдив и неговия син - кмета Йосиф Шнитер, при чието управление през 1934-36 г. се полагат модерните основи на бъдещия курорт Велинград.

Организатори на първата по рода си изложба са Общинският институт “Старинен Пловдив”, Регионалният държавен архив, Народната библиотека “Иван Вазов”, Исторически музей “Велинград” и наследници на фамилия Шнитер. С нея се отбелязват 100 години от смъртта на архитект Йосиф Вацлаав Шнитер и 80 години от управлението на кмета Йосиф Йосифов Шнитер. 11 табла със снимки и документи разказват за дейността на архитект Шнитер, а 17 табла свидетелстват за най-важните моменти от кметуването на сина Шнитер. Подготвената от Исторически музей - Велинград експозиция бе представена от Надежда Ангелова, а честта да открие изложбата за своите прадядо и дядо се падна на г-жа Мария Шнитер.
На откриването в Балабановата къща бе излъчен филмът на чешката национална телевизия “Горещи следи” и се състоя кръгла маса на тема “Пловдив - Шнитеров град” с участието на пловдивски архитекти. Йосиф Шнитер, който е чех по рождение, работи като главен инженер и началник на Техническата служба в Община Пловдив от Освобождението до смъртта си през 1914 г. Под негово ръководство са построени десетки емблематични за Пловдив обществени и частни сгради, а главната му заслуга за града под тепетета е съставянето на първия регулационен план, благодарение на който центърът на Пловдив придобива модерен европейски вид. Заслугите на Йосиф Шнитер са почетени с улица на негово име в Пловдив, а през 2012 г. бе издигнат и негов паметник. Ярък факт от биографията му е и авторството на новата църква в Батак, изградена в памет на мъчениците от Априлското въстание.
Синът Йосиф Шнитер е назначен през 1934 г. за първи кмет на обединената община Чепино, в която също за първи път административно са събрани селата Чепино, Лъджене и Каменица. Йосиф Шнитер има изключителна за времето си визия за развитието на Чепинския край и успява да въведе европейско мислене и управление. Под негово ръководство са изградени знакови за развитието на туризма обекти като Централния минерален плаж, ски-шанцата над Чепино и др. Не случайно през 2000 г. велинградчани го поставиха на първо място в анкетата на “Темпо” за “Личност на Велинград за ХХ век”.
Изложбата в Балабановата къща ще продължи един месец, а чрез нея кметът Йосиф Шнитер за пореден път дава възможност за популяризирането на Велинград като европейски курорт.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай