Велинград - online - Ще стане ли Велинград “столица на геотермалната енергия”? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Ще стане ли Велинград “столица на геотермалната енергия”?
Публикувано 2014-04-15 09:04:52 от Темпо

Софийското дружество “Уотърпетрогаз” ООД представи предпроектно проучване за геотермално отопление на обществени сгради във Велинград и Драгиново, което е извършено по решение на Министерството на околната среда и водите и договор с общината от 2011 година. Данните обобщи управителят на фирмата инж. д-р Крум Христов на среща в малката зала на общината на 11 април, в която участваха зам.-кметовете Д. Салкина, Ат. Хрисчева и И. Бабучи, кметът на Драгиново Б. Кафеджиев, директорки на училища и детски градини, представители на Дома за стари хора, Дневния център за деца с увреждания и читалище “Васил Левски”.

Инж. Христов, който е бил първи директор на находището на нефт и газ в Чирен, обобщи, че след извършеното проучване е оптимистично настроен и ако общината осигури финансиране и обяви процедура за проектиране на геотермално отопление, неговата фирма би участвала. Той определи Велинград като столица на геотермалната енергия в България и подчерта, че наличният ресурс на термални води гарантира нормалното захранване на бъдещата геотермална система, а състоянието на сондажите гарантира безаварийна работа. В същото време инж. Христов посочи данни, че през 60-годишния период от 1962 до 2012 г. дебитът на сондаж ”Власа” е намалял драстично и това предполага изключително пестеливо и разумно използване в бъдеще.
На базата на предпроектното проучване бе предложена схема за о изграждането на геотермално отопление в Драгиново, което да захранва сградите на училището, детската градина, читалището, кметството и джамията. Сега съществуващата система е на ниско техническо ниво, водопроводът е етернитов, има големи загуби на енергия, като температурата в детската градина пада под 18 градуса. Има топлинна енергия в излишък, но ситуацията е като в поговорката “Вода газим, жадни ходим”, каза инж. Христов. Предложението на фирмата е да се изгради нова и модерна топлофикационна система. Разходите (без тези за сграда на централата) към момента се изчисляват на около 1 милион лева, като системата за геотермално отопление ще се изплати след 15 години.
За Велинград се предлага изграждане на геотермална система, която да отоплява сградите на детските градини “Фантазия” и “Радост” и на Дома за стари хора “Ела” от сондаж “Власа”, сградата на детска градина “Детски рай” от сондаж “Сярна баня” и на читалището в кв. Каменица от сондаж “Мизинка”. Предвиден е двупосочен изолиран тръбопровод, така че водата да се ползва първо за отопление, а след това за балнеология и СПА, като не се променят нейните свойства. Разработени са два варианта за прокарване на топлопровода: по булевард “Съединение” с цена около 1 200 000 лева или по успоредната улица “Маяковски” с цена около 1 350 000 лева. И в двата случая инвестицията е без сграда за централата и ще се изплати след 15 години.
Крум Христов подчерта, че в преценката на икономическата рентабилност на проекта освен икономиите на обществени средства трябва да се прибавят екологичните ползи и комфорта в обществените сгради. Но добави, че разчетите са при сегашни цени, не се отчита периода за изпълнение на проекта и не се анализира начин на финансиране.
Именно осигуряването на финансиране е основната и най-трудна задача пред общината. Експертът в ОА Мрамор Полежански каза, че ще се търсят пари от европейски фондове, но все още българското законодателство не е решило комплексното използване на термалните води за отопление и балнеология и това е сериозна пречка.
И така общината разполага с предпроектно проучване, обаче докато не се намери финансиране, геотермалноо отопление си остава дългогодишна хубава идея, но все още само идея.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай