Велинград - online - Безплодна сесия за спорта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Безплодна сесия за спорта
Публикувано 2014-04-15 09:15:22 от Темпо

В спорта този, който закъснее на старта, обикновено губи. Освен ако не е от малцината големи шампиони, способни да наваксат пропуснатото и да завоюват победа. Извънредната сесия за спорта, насрочена за 10 април, закъсня на старта с 40 минути, тъй като в залата едва успяха да съберат кворум от 15 съветници. Кметът Иван Лебанов не присъства, а Общинска администрация бе представена от ресорния зам.-кмет Исмет Бабучи. И след два часа безплодни дебати местният парламент доказа, че нито може да навакса пропуснатото с години, нито има капацитет да изкове победа в името на местния спорт и спортисти.

Събудилата толкова предварителни страсти и очаквания сесия започна с поредната обемна декларация на г-жа София Ключкова от името на Инициативен комитет “Да поработим за Велинград”. Тя обяви, че декларацията има подкрепата на спортните клубове в общината, но впоследствие се оказа, че под нея не стоят подписите на представители на клубовете, а част от тях заявиха, че се разграничават и не подкрепят декларацията, защото искат градивен и конструктивен диалог с общинските власти, а не конфронтация.
По същество съветниците трябваше да обсъдят и гласуват отчет за спортната дейност през 2013 и програма за 2014 г., но дебатите протекоха изключително разпиляно, като се скачаше от тема в тема и в повечето случаи без конкретни предложения за решаване на проблемите.
Конкретно предложение от името ракитовското сдружение “Суткя” и Спортен клуб “Левски” направи Свилен Топчиев: на работна среща между двете общини Велинград и Ракитово или на общо заседание на техните общински съвети да се огледат общи проблеми и възможности. Има туристически интерес към пещерата “Лепеница”, но е нужно община Велинград са се погрижи за последните 300 метра от пътя, за да може да ползва от посетителите с автомобили. Засилва се интересът към връх Сютка, но подходите към него също не са добри. Друг проблем е, че под върха няма покритие на нито един мобилен оператор и двете общини трябва спешно да направят заявки за поставяне на клетка, за да се гарантира сигурността на туристите. В общ интерес е провеждането на спортни състезания - Ракитово даде чудесен пример с организирането на първия полумаратон, чието трасе е отлично и за велосъстезания и крос.
Съветникът Златко Златанов репликира, че общинските съвети нямат нищо общо с решаването на пообни проблеми, а зам.-кметът Исмет Бабучи обяви, че в началото на настоящата седмица кметовете на Ракитово, Велинград и Пазарджик ще имат среща във връзка със съдбата на създаденото преди години акционерно дружество “Сютка”.
Дискусията “приземи” спортният деятел Бисер Скендеров, който каза, че спортните клубове искат пари и очакват да чуят какво може да направи Общинският съвет в тази посока. Съветникът Реджеп Ходжов възроди на нов глас старата идея, че проблемите на спорта ще се решат, ако общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” бъде преобразувано в търговско дружество. Управителката на “СИП” Юлиана Ковачева се възпротиви срещу подобна идея и заяви, че общината и предприятието полагат максимални усилия за поддръжката на спортната база и за осигуряване на условия на клубовете да водят тренировъчната си дейност и да организират състезания.
“Не е работа на Общинския съвет да намери пари за спортните клубове. Как да излезем от тази ситуация никой не може да даде отговор”, откровено заяви съветникът Йордан Аршинков. В допълнение към това признание Екатерина Каферинова каза: “Говорим за нещо, за което не сме наясно.”
В опит за повече конкретика председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова заяви, че е очаквала в отчета Общинска администрация да посочи с какви суми е подпомогнат през 2013 г. всеки от спортните клубове. Вместо с точни цифри Невена Шуманова от ОА отговори, че според техния юрист нямат право да обяват парите за всеки от клубовете, а само общата сума. Въпреки масовото възмущение в залата, че подобна информация трябва да е публична и да е на сайта на общината, от ОА запазиха мълчание. Ресорният зам.-кмет Исмет Бабучи обяви, че на среща преди сесия спортните клубове са постигнали съгласие за разпределението на отпуснатите с бюджета 40 000 лева. 10 000 от тях остават на разположение на общината за организиране на ученическите игри и спортни събития, 5000 лева получава Футболен клуб “Чепинец”, а всеки от останалите 9 спортни клуба получава по 2500 лева.
Треньорът на СК “Волейбол” Димитър Санкев постави на дневен ред техните проблеми с базата, тъй като според него условията в залата на Стадиона са много лоши. Той предложи и във Велинград да се изгради многофункционална спорта зала като тази, която се прави в Костандово.
За проблемите с базата говори и треньорът на СК “Бойни изкуства” Николай Цинцев. Клубът стегна и пригоди за тренировки бившия ресторант “Мираж” на Плажа, но тук проблемът е, че за да може да кандидатства с проект за европейско финансиране, трябва да има дългосрочен договор за ползване с общината. Сегашният договор е за 5 години, тъй като обектът е публична общинска собственост, а по изискванията за устойчивост на проектите се искат 10-годишни договори.
Единственото конкретно предложение бе дадено от двата плувни клуба. Велко Клешков от ПК “Белмекен” каза, че от 20 години спортистите в общината се мъчат да постигнат провеждането на извънредна сесия за спорта и затова са били приятно изненадани от намерението, но не е ясно какви ще са целта и резултатите от нея. Той попита: “Защо трябва да се усложнява въпросът с финансирането на спортните клубове със създаването на търговско дружество - да дадем на някой и той да даде на нас? С идеите за търговско дружество се връщаме назад в годините, когато станаха големи разправии. Спортната база не трябва да се дава на търговци”. Велчо Клешков се върна към 1994-97 г., когато Плажът се стопанисваше от Плувен клуб “Чепинец” и с приходите беше направен ремонт на басейна, фитнес зала на Покрития басейн и бе подпомогнат Ски клуб “Чепинец”. С аргумента, че ако базата се владее от спортни хора, нещата стават други, той предложи комисия от спортните клубове, ОА и ОС да огледа възможностите клубовете да разполагат с база, за да могат в срок до 31 май 2014 г. да кандидатстват с проекти за подпомагане на спортните обекти пред Министреството на младежта и спорта. Треньорът напомни, че през 2018 г. ще се навършат 80 години от създаването на Плажа и през оставащите 3 години трябва да се направи нещо ново и хубаво от типа на създадения плувен комплекс в Камчия, което ще вдигне нивото и на Велинград като курорт, и на спорта.
За да обмислят предложението и да са консултират с юристи, съветниците решиха да отложат точката за редовната сесия на 24 април. Да се надяваме, че тогава стартът и финалът ще са по-успешни.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води