Велинград - online - Адвокат Николай Антов: Правната справедливост трябва да е една 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Адвокат Николай Антов: Правната справедливост трябва да е една
Публикувано 2014-04-22 09:01:33 от Темпо

Роденият и израснал във Велинград известен пазарджишки адвокат Николай Антов представи своята нова книга “Докосване до истините за живота и правото” пред велинградска аудитория. На 15 април в залата на Художествената галерия се събраха местни адвокати и юристи, любители на художественото слово и домакините от Ротари клуб - Велинград, които организираха срещата в знак на признателност към автора Николай Антов, който е един от радетелите за създаване на Ротари клуб в нашия град. Секретарят на Ротари клуб Георги Аларгов откри литературната вечер, а в ролята на колега-писател и рецензент д-р Александър Попов разказа за книгата, която търси отговорите на “проклетите въпроси, които никой век не разреши”.
В центъра на тези въпроси за Николай Антов е правосъдието като гръбнак на справедливостта и затова той търси дълбоките философски корени на понятията. Днес този гръбнак е пречупен, а без правосъдие и справедливост държавата губи смисъл, каза д-р Попов. Той представи и автора - спокоен, разсъдлив човек с тънка чувствителност, с отношение към музиката, поезията и изобразителното изкуство.
Адвокат Петър Хрисчев подчерта, че книгата на Николай Антов е много интересно четиво за юристи, богато на исторически препратки и на размисли за морала с много фини нюанси.
В “пледоарията” си Николай Антов сподели: “Винаги съм писал на правна тематика. Като човек израстнал и силно свързан с гората, много от нещата, които съм написал, са ми хрумнали точно в гората. Преди да започне да критикува, човек трябва като пред огледало да види собствения си образ... Когато дойдеш на ръба на хоризонта, е време за равносметка и е страшно човек да се обърне назад и да не вижда нищо. В книгата засягам правни проблеми, които са актуални за юристите. Стъпил съм на практиката, но и на философията на правото. В търсене на дефиниция за справедловостта стигнах 2000 години преди Христа, минах през Аристотел и Платон, римското право, Средновековието и Възраждането, Френската революция и съвременните учени. Всеки е казал нещо посвоему, но правната справедливост трябва да е една, затова формулирах понятие за справедливост. Има съдии, които като сложат тогата, смятат, че стават свещени крави, но не е така! С д-р Попов работихме по случай със смъртна присъда (присъдата на велинградчанина Живко Делков - бел.ред.), в която съдията е написал дословно “защото няма друг начин за превъзпитание на подсъдимия”! Сега в Народното събрание се твори буламач! За един закон в Германия се работи 5 години, а нашите депутати го гласуват един час преди да удари камбаната и искат да въведат лобирането, а всяко лобиране е промяна на закона във вреда на всички останали.”
Авторът каза, че е му е любопитна реакцията на читателите, след като прочетат неговата книга. И обобщи дългогодишния си опит на юрист и писател с думите: “Никога не се сърдя на човек, който има друго мнение. Без диалог няма истина”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България