Велинград - online - Сбъдване на една мечта - ученици в ЦЕРН 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сбъдване на една мечта - ученици в ЦЕРН
Публикувано 2014-04-22 09:10:10 от Темпо

“Европейската организация за ядрени изследвания“ (ЦEРН) е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Известен е и като Европейски Център за ядрени изследвания, а абревиатурата CERN идва от френски език Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire (Европейски съвет за ядрени изследвания).

Със сигурност може да се каже, че г-жа Митка Боснева - учителка по физика и химия в ОУ “Неофит Рилски” - Велинград и посланик на ЦЕРН в България, осъществи една своя надежда и постигна голяма си цел - да успеее да заведе в ЦЕРН своите най-добри ученици, за да се докоснат до голямата наука и да се стремят да станат част от нея.
Тази мечта стана реалност и в периода от 31 март до 7 април 2014 г. група от 42 ученици, учители и родители посети Центъра за ядрени изследвания, който се намира в Швейцария, близо до Женева. Всичко това е станало възможно, след като от ЦЕРН одобряват създаването на група за посещение. Преди това г-жа Боснева е подала на 27 септември 2013 г. всички необходими документи по международна програма за ученически визити. Положителният отговор е дошъл малко преди края на годината. В състава на групата са включени ученици и учители от велинградските училища ОУ “Неофит Рилски”, СОУ “Васил Левски” и СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, както и ученици от София, Пловдив и Плевен. Няколко критерия са определяли избора на учениците. Сред тях са определени интереси към природните науки, участия и добро представяне в олимпиади по физика и астрономия, владеене на английски език, отличен успех. Гжа Митка Боснева е определена за посланик на ЦЕРН в България като учител по физика след получен сертификат за квалификация, подписан от Мик Стор - директор на международните учителски програми и ученически визити и отговорник на службата за посещения в ЦЕРН. За това посещение голяма е заслугата и на г-жа Зорница Захариева, работеща в ЦЕРН и отговаряща за ученическите визити, както и на г-жа Свежина Димитрова, която работи от България за учителите и техните ученици и за издигането на авторитета и обучението по физика и астрономия в нашата страната.
Целите на посещението в ЦЕРН са свързани главно със създаване на интерес към природните науки и по специално към физиката на елементарните частици, учениците да се докоснат до тази магия, да се срещнат с велики физици и да усетят тръпката на науката. В програмата е било включено и обучение, в което учениците са чули лекция за създаването и дейността на ЦЕРН, запознаване с различните ускорители на частици, командния център и др. Освен това е имало и практически занимания. Група от ученици са работили по зададен проект, а друга група е трябвало да установи какво всъщност са извършили първите и какво явление са заснели. Голям интерес е предизвикал съвременен иновационен урок, в който е представено нагледно ускорението на протони и електрони. За смисъла и ефекта от посещението в ЦЕРН говорят впечатленията на учениците:
Василена Гагова, VIIIа клас, ОУ “Неофит Рилски”: “От посещението в ЦЕРН най-много ме впечатли презентацията за целите на този център, за страните, които членуват в него (сред тях е и България), кои са създателите и естествено най-големият колектор с дължина от 27 км. Беше ми интересно да видя малка бутилка с водород под налягане, когато при нагряване започнаха да се отнемат електроните и остава ядрото.”
Елена Кузманова, VIа клас, ОУ “Неофит Рилски”: “Най-много ме впечатли ускорителят LHC с големината и обема си. Видях много и разнообразна апаратура, с която работят учени, за да откриват нови неща в науката.”
Иван Узунов, V а клас, ОУ “Неофит Рилски”: “Хареса ми филма, който гледахме с 3D очила, за появата на света и теорията за големия взрив. Беше ми чудно и как са успели да монтират на 100 м под земята всичката тази апаратура.”
Атанас Фъртунов, VIII а клас, ОУ “Неофит Рилски”: “Запомних опита, който ни показаха с ускорител и как наблюдавахме процеса на сблъскване на частиците. Останах доволен и от срещата и разговора с г-н Мик Стор, един от организаторите. Той ни обясни по лесен и разбираем начин как работят ускорителите.”
Христо Маргаритов, VI а клас, ОУ “Неофит Рилски”: “Впечатли ме командната зала и цялата система за предаване на информацията с множество компютри. Видяхме и сателита, с който се проследяват космическите полети и в този ден имаше реален полет на космически апарат, който наблюдавахме.”
Александър Налбантов, VII а I клас, ОУ “Неофит Рилски”: “Хареса ми големия ускорител “Атлас” и успях да разбера разликата между PS и SPS. Първият е по-стар протонов ускорител, а вторият е модернизираният вариант.”
Светла Сариева, VIIб клас, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”: “Беше ми интересно да видя на едно място толкова умни хора - учени, които се трудят и търсят да открият нещо ново. Разбрах, че и зад привидно най-малкото изследване, се крият много усилия. В огромния център имаше ред и точност във всяко отношение. Запомних един опит с радиационните частици, за които е доказано, че идват от Космоса, а не от земята.”
Катя Гидимаркова, VIIб клас, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”: “Пътуването ми до ЦЕРН е едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми. Очакванията ми бяха огромни, но това, което видяхме и чухме, ги надминаха. Тук се намира най-големият ускорител на частици, а през 2012 г. е открита частицата “Хигс Бозон”, която е кръстена на нейния откривател и създател на теорията за съществуването й - Питър Хигс.”
Зоя Пехливанова, VIIIа клас, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”: “Разгледахме повечето сгради на ЦЕРН, с различните нива и тунели, а от нашите гидове разбрахме, че в центъра работят 50 български учени от БАН, които помагат със своите знания, за да подобрят работата на целия екип. Мога да кажа, че такова преживяване се случва веднъж в живота. За наша радост ние бяхме щастливците, които успяха да се докоснат до тези гениални постижения.”
Ани Чечева, XIа клас, СОУ “Васил Левски”: “В началото ме впечатли доброто посрещане и гостоприемството на домакините. Интересна и достъпна за разбиране беше и лекцията на г-н Мик Стор, както и опитът, който ни демонстрира. Впечатляващи бяха и ускорителите, техните отделни части и пресъздаването чрез макети и клипове на дейността им. Интересно беше и т.н. “Кълбо на иновациите”, което всъщност представлява и символ на ЦЕРН.”
Мишел Маврикова, VIIа клас, СОУ “Васил Левски”: “Разбрах, че в ЦЕРН работят около 50 български учени, предимно в областта на физиката. Обясниха ни какво правят и защо го правят. По време на обучението участвахме в различни проекти и опити, свързани с елементарните частици. Беше ми интересно да видя целия процес на усъвършенства при ускорителите от първоначалния им вид до наши дни. ”
Пътуването до Швейцария е осъществено от транспортната фирма “Темпо-99” ООД, която е лицензирана за ученически екскурзии и по-важното - има договор със ЦЕРН. Маршрутът е дал възможност да се премине през териториите на 9 държави: Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Франция и Италия. Освен официалното посещение в ЦЕРН програмата е включвала и други интересни градове със забележителности. Така учениците са успели да посетят музея “Кристалният свят на Сваровски” близо до гр. Инсбрук в Австрия, разгледали са сградата на ООН в Женева и двореца на дожите във Венеция, превърнат в музей. Специализираните знания по ядрена физика са били допълнени с нагледни уроци по география и история на Европа. Сега предстои подреждането на спомени и впечатления, а идеята за презентации на видяното се ражда след връщането в България. Със снимки, разкази и слайд-шоу децата ще представят пред своите съученици онези моменти, случки и преживявания, които няма да забравят скоро.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води