Велинград - online - Борис Гаджанов, председател на БЕС: Очакваме млади хора в есперантските редици 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Борис Гаджанов, председател на БЕС: Очакваме млади хора в есперантските редици
Публикувано 2014-04-29 08:36:46 от Темпо

На 3 май Велинград ще бъде домакин на 66-ия конгрес на Българския есперантски съюз БЕС). Ден по-рано в Къщата на Цвета ще бъде учредена учителска секция към БЕС и ще бъде представена новелата “Морска звезда”, чийто автор е главният редактор на списание “Български есперантист” Георги Михалков. За предстоящите събития и за бъдещето на международния език есперанто разговаряме с председателя на БЕС и наш съгражданин Борис Гаджанов.


- Г-н Гаджанов, как Велинград бе избран за домакин на поредния конгрес на българските есперантисти?
- На 65-ия конгрес на БЕС миналата година в Сливен аз бях избран за председател на съюза. Под влияние на емоцията предложих домакинството на Велинград. Това се гласува от делегатите и бе прието. Още повече, че дружеството на есперантистите във Велинград има богата история и традиции, а догодина предстои да честваме 90 години от неговото създаване. Първото есперантско дружество тук е основано на 4 юни 1925 г., но езикът есперанто се изучава от 1914 г., като първият преподавател е бил приятелят на поета Пею Яворов Даньо Кочев, пощенски служител във Велинград и Ракитово. В началото местното есперантско дружество се е казвало “Че пино” (“При бора”), а след 1944 г. и досега носи името на героя антифашист и есперантист Стою Калпазанов.
Конгресът на БЕС всяка година се провежда на различни места в България. По същия начин се провежда и Световният есперантски конгрес, който тази година ще бъде в столицата на Аржентина Буенос Айрес. Малко есперантисти от нашата страна имат финансовата възможност да участват. Но нашият представител в Буенос Айрес ще припомни, че в началото на ХХ век председател на аржентинските есперантисти е бил българинът Радослав Тричков.
- Каква е програмата на есперанския конгрес във Велинград?
- Конгресът ще започне в 9 часа на 3 май в залата на читалище “Отец Паисий” и е под патронажа на кмета на Община Велинград Иван Лебанов.Очакваме представители на около 30 есперантски дружества от страната и гости от Сърбия. Като председател на БЕС съм подготвил отчетния доклад на български език и на есперанто, а делегатите ще вземат решение за работния език на конгреса. 66-ият конгрес на БЕС ще обсъди и приеме нов устав на съюза. Уставът не е актуализиран от години, а за неговото осъвременяване работи специлано избрана комисия. На следващия ден след конгреса сме предвидили 3-дневна екскурзия до Истанбул.
- Като председател на БЕС какво ще кажете на делегатите на конгреса за бъдещето на есперанто?
- Ще предложа поредица от решения, като първото сред тях е учредяването на учителска секция към БЕС. Вече съм водил разговори с представители на Софийския университет и Министерството на образованието и науката, след които бяха изпратени писма до регионалните инспекторати и директори на училища. Нашата идея е да бъде възобновена традицията за изучаването на езика есперанто в училищата като свободно избираем предмет. Обсъждаме и организирането на курсове по есперанто и отпечатване на нов учебник по есперанто, за което търсим финансиране по проекти и от Световния есперантски съюз. Главната ни цел е да бъдем привлекателни за младите хора и за да сме достатъчно атрактивни, предлагаме да работим по европейски проекти. Важно е есперантските клубовете по места да работят активно. В СОУ “Св.св. Кирил и Методий” във Велинград началната учителка Тони Папазова създаде ученически курс по есперанто. В учителската секция, която ще бъде учредена, ще участват трима учители от нашия град: Лилия Герова, Тони Папазова и Васил Бричев. Васил Бричев организира курс по есперанто за 11 членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Велинград, които на 17 май заминават за честване на 90 години от създаването на есперантското дружество “Либеро” в Русе и след това на екскурзия за есперантисти в Синая, Румъния. Надяваме се да привлечем повече млади хора в есперантските редици - имаме силни традиции, защото първото есперантско ученическо дружество в света е създадено преди 50 години именно в нашата страна - във Враца, където наскоро бе чествана половинвековната годишнина.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай