Велинград - online - Отново посипаха общинските фирми с критики, а не със спасителни идеи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Отново посипаха общинските фирми с критики, а не със спасителни идеи
Публикувано 2014-04-29 08:46:05 от Темпо

В предпоследната трета година от мандата си съветниците отново посипаха с критики общинските фирми, но не дадоха спасителни идеи за решаване на натрупаните през годините големи финасови проблеми. На сесията на 24 април бяха разгледани годишните отчети на “МБАЛ-Велинград”, “ВКТВ” и “Стройков в несъстоятелност” и информация за работата на “Спортни имоти и пазари”.

Общинската болница приключва 2013 г. със загуба в размер на 170 000 лева. Като основна причина за тази загуба управителят д-р Атанас Ташев посочва лечението на 323 неосигурени лица. В доклада си контрольорът на общинското дружество Илиана Пачалова-Димова акцентира, че заедно с непокритата загуба от предишни години отрицателният финансов резултат на болницата достига 1 016 000 лева и това води до съществено намаляване на собствения капитал.
В защита на болницата и нейното ръководство се изказа кметът Иван Лебанов, който посочи, че 80% от неосигурените жители на общината се лекуват в “МБАЛ-Велинград” и общината подкрепя тази социална функция на своето здравно заведение. 9 май 2014 г. е крайният срок за приключване на големия проект за оборудване с модерна медицинска апаратура на обща стойност около 3.2 милиона лева, а Министерството на здравеопазването е дало уверения за допълнително финансиране на общинската болница във Велинград. “Силата ни е в условията на икономическа криза да удържаме социалната функция на общинските фирми”, каза кметът.
Социалната функция е ясна, но ако не се обърне посоката и болницата фалира, то изобщо няма да има общинско здравно заведение във Велинград, алармира съветникът от ДПС Али Мареков. Той напомни, че за трите години от мандата на този Общински съвет болницата е натрупала задължения от половин милион лева и препоръча да се обмисли екшън-план. В изказванията си и други съветници заявиха, че трябва да помагат на болницата “по някакъв начин”, но така и не се чуха конкретни идеи с изключение на предложението на Ал. Гагов експерт да направи оздравителна програма и да се обмисли тегленето на кредит за спасяване на болницата. Съветниците попитаха и зам.-кметът Даниела Салкина разясни, че по проекта за оборудване на болницата общината ще плати глоба от 52 000 лева, но това е бил начинът да не загубим голямата сума и да спасим проекта.
Д-р Ташев изтъкна, че “МБАЛ Велинград” е на трето място по приходи между работещите в страната 243 общински болници. Според него с осъществяването на проекта капиталът на болницата ще се увеличи чувствително и тя вече няма да е апетитна за тези, които искат да я приватизират. Годишният финансов отчет и отчетът на контрольора бяха приети без забележки.
“ВКТВ” също приключва 2013 г. с отрицателен финансов резултат от 40 000 лева. Управителят Борис Голомехов обясни, че през миналата година за първи път дружеството е изпълнявало в пълен обем функциите на ВиК оператор и вече е “въоръжено до зъби” за всички задачи. В сравнение с 2012 г. приходите са се увеличили от 1 306 000 на 1 344 000 лева и то при положение, че “ВКТВ” е продало на клиенти около 133 000 кубика вода по-малко. Това е компенсирано със 141 000 лева от дейности със закупената с кредит техника. Фирмата има да събира от длъжници около 400 000 лева и работи за повишаване на събираемостта по различни начини - чрез томболи и гратисни периоди, с монтиране на 150 водомера в Асфалтова база, заведени са 25 съдебни дела и 21 досъдебни производства.
Съветникът Златко Златанов се възпротиви на тезата, че общинските предприятия са социални и не е нужно да са печеливши, а само да “стоят над водата”. Той призова колегите си да не насърчават неплащането на осигуровки или вода, защото така след време ще си заминат всички общински фирми.
Без повече дебати бяха гласувани отчетите на “ВКТВ” и контрольора Калина Накова. В залата не бе коментирано писмото от Б. Голомехов до председателя на Общинския съвет, в което той съобщава за заведеното гражданско дело от “Евроводкомерс къмпани” с иск “ВКТВ” да плати 183 491 лева по вземания от 2010 г. “Това дело би довело до изключителни финансови затруднения за “ВКТВ” и дори евентуално изпадане в несъстоятелност или фалит на дружеството”, пише Б. Голомехов и предлага да се свика извънредна сесия по темата.
Без никакви разисквания съветниците гласуваха финансовият отчет на “Стройком в несъстоятелност”.
По плана за работа на Общинския съвет бе представен и отчет за дейността на “Спортни имоти и пазари”, което приключва 2013 г. с приходи от 505 901 лева и разходи от 507 579 лева. Йордан Аршинков посочи, че наказателният паркинг, на който се репатрират автомобилите, вдигнати с “паяк”, носи на предприятието загуба от 31 600 лева. Според Георги Николов става така, че охранителите на “СИП” падят автомобилите, вдигнати от фирмата с “паяка”, но печалбите са за тях, а загубите за общинското предприятие. “СИП” губи по 3000 лева месечно от “паяка” и затова трябва неговата дейност да бъде прекратена, а на нарушителите да се поставят скоби, предложи Г. Николов. В отговор директорът на “СИП” Юлиана Ковачева съобщи, че бившият паркинг на “Стройком” вече е частна собственост и де факто няма да съществува като наказателен паркинг.
Отчетът за работата на общинския Туристически информационен център ще бъде разгледан на сесията през май.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води