Велинград - online - Кампанията има смисъл 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кампанията има смисъл
Публикувано 2014-05-06 18:44:03 от Темпо

За трета поредна година един от най-сериозните участници в кампанията по почистването в Ракитово са учениците от Възпитателното училище интернат “А. Узунов”. Тази година няма 100% участие. Причината е тривиална, но за децата от интерната много съществена. На гости на едно от момчетата - Ангел от София, е неговата възпитателка от Дом “Асен Златаров” Красимира Иванова. Ангел и четирима негови приятели от училището отиват на кафе с Красимира във Велинград. За момчетата това е важно събитие, което не може да бъде пропуснато.

Останалите ученици от ВУИ са разделени на четири групи и почистват обекти на различни места. Безспорно най-интересни са преживяванията на момчетата от групата, която почиства Парк Бърдоландия в Ракитово. Към тях се присъединява и група от 10 студентки от Софийски университет “Св. Климент Охридски”, водени от доц. Кривирадева. Ръководители на тази група са директорът Георги Янушев и учителите Младен Бадански и Надежда Цигова. Децата и студентките събират 8 чувала с боклук. Особено се отличават Страхил Асенов, Божидар Чавдаров, Емил Мариянов, Никола Шарков. Тъй като има нужда да се измете беседката до Часовниковата кула, Никола отива да помоли за метла хората от близката ракитовска къща и им обяснява какво точно правят децата, каква е целта на кампанията. В този момент децата не просто чистят - те са част от една национална инициатива, те са защитници на кауза.
Адмирации заслужава групата на учителя Китен Кюлюмов. Ядро на тази група са децата от Клуб “Скаутска екораница” по проект УСПЕХ в училището. На тях им е възложен труден обект - почистване на градския стадион. Те бързо се справят с терена на стадиона, но ги затруднява сметището около контейнера пред централния вход на стадиона. Тъй като нямат достатъчно чували, пълнят и изсипват в контейнера и се чудят как така хората са хвърляли купища боклуци до контейнера, а не в него. Когато се справят, г-н Кюлюмов ги повежда по улица Парка към града. Почистват паметника на участниците във Втората световна война, градинката пред сградата на общината, площадчето на автогарата. Събрани са над 45 чувала с боклуци. Всички ученици се справят добре, но особено старателни са Иван Димов и Иван Иванов.
Третата група почиства района от чешмата с лъвчето до вилно селище Бор в местността Парка и района на ВУИ. Ръководители на тази група са възпитателите Валентина Варламова и Стефан Янушев. Събрани са над 20 чувала с боклуци. Особено старателни са Иво Тодоров и Петър Маринов. Надеждата на момчетата от групата е да са донесли поне малко радост на хората, обичащи разходките по пътя към Парка.
По традиция вече трета година децата от ВУИ почистват местността Дъното. Община Ракитово осигури транспорт и камион за извозване на боклуците. Ядро на тази група е Клуб “Зелени алтернативи” по проект УСПЕХ. Ръководители са учителите Галя Димова, Иван Ковачев и Свилен Топчиев. Събрани са 40 чувала с боклуци. Особеното е, че през тази година вече няма сметище по пътя към с. Дорково и сметищата край пътя са намалели. Тези от децата, които са били и през миналата година коментират, че е по-чисто. Значи, кампанията има смисъл. Но пък на други деца им е направило впечатление, че освен групата от ВУИ никой не участва в почистването. Хората се разхождат и се радват, че става по-чисто.
Общо равносметката е над 110 чувала с боклуци от около 10 обекта. Като количество е два-три пъти по-малко от предните години. От друга страна ВУИ отново е един от най-активните участници в кампанията по почистването от Община Ракитово.
Константин Асенов, ХII клас, Свилен Топчиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води