Велинград - online - Общината не е събрала и 1/5 от таксите за минерална вода за 2013 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината не е събрала и 1/5 от таксите за минерална вода за 2013 г.
Публикувано 2014-05-06 18:45:26 от Темпо

51 553 лева е трябвало да влязат в хазната на община Велинград от такси за ползвана минерална вода през 2013 г. Вече изтекоха 4 месеца от новата година, но събраната сума е едва 9 740 лева.
В началото на 2011 г. Министерството на екологията и водите даде на Община Велинград а стопанисва две от находищата на минерална вода - Каменица и Драгиново.
Очакванията Велинград да започне да печели от уникалното си природно богатство бяха големи. Реалностите се оказаха твърде различни. Първо, защото стопанисването на находищата изисква сериозни инвестиции, каквито все още не са в дневния ред на общината, въпреки че без тях не е реалистично да очакваме високи приходи. Второ, защото голяма част от ресурса на находище Каменица е раздаден от МОСВ и таксите влизат пак там. Трето, защото общината все още няма ефективни мерки за контрол, които да накарат ползвателите на минерална вода да си плащат таксите в срок.
За периода от 4 февруари 2011 г. до 31 декември 2013 г. общината е издала 13 разрешителни за водовземане на минерална вода. Едно от тях е отменено и едно е за безвъзмездно ползване на минерална вода на името на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” за Покрития плувен басейн. От общия брой разрешителни 11 са за водовземане от находище Каменица и само едно за минерална вода от Драгиново. Ползвателите с радрешителни са: “Специализирани болници за рехабилитация-НК” ЕАД - София, “Голден груп” ООД - Велинград, ОП “Спортни имоти и пазари”, “Орхидея” ЕООД, ЕТ “АДИ - Бисер Скендеров”, “ДИКСИ 64” ЕООД, “ДЕВИ” ЕООД, “Булгарцвет - Велинград” ООД, “Аква Вива СПА” ООД и “Розетлив 92” ООД.
Според справка, дадена от Общинска администрация за информация на Общинския съвет, събраните до момента 9740 лева от такси за 2013 г. са платени само от 4 фирми: “ДИКСИ 64”, “Аква Вива СПА” и “Розетлив-92” и “СБР-НК”. Данните не предизвикаха никакви дискусии или тревоги на последната сесия на местния парламент в края на април. Фактите говорят, че в общината не е постъпила дори 1/5 от дължимите такси по действащи разрешителни. И е добре да се осмислят, защото почти на всяка сесия се гласуват нови разрешителни за водовземане на минерална вода, но явно успоредно с това трябва да се гласуват и механизми за контрол.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води