Велинград - online - “Когато бях овчарче” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Когато бях овчарче”
Публикувано 2014-05-13 09:24:02 от Темпо

Латинската дума за “пари” - “pecunia” произлиза от думата за “добитък/овца” - “pecus”. В това няма нищо случайно, защото дълго време човечеството и измервало имотността с овцете и техните продукти. Ако си спомним Златното руно, пастирската гега на Мойсей и Божия Агнец, ще открием още дълбока символика, запазила се през вековете и до наши дни.

Международният проект CANEPAL търси общите корени на европейското пастирско наследство и неговото съвременно състояние. По него работят 8 европейски държави, сред които и България в лицето на Националния исторически музей към БАН и партньори от НХА, Смолян, Златоград, Брезник, Костинброд и др.
Сред партньорите е и Исторически музей - Велинград, който приюти в една от залите на Художествената галерия гостуващата изложба на НИМ “Когато бях овчарче”. Тя бе открита на 8 май - дни след празника на овчарите Гергьовден и дни преди международния ден на музеите 18 май. За необятната вселена на митовете и легендите, посветени на овчарството, разказаха гостите от НИМ д-р Леонора Бонева, Вера Керелезова и д-р Светла Ракшиева. Честта да открие изложбата бе на Недялка Стефанова от Община Велинград.
Интерес за дошлите на откриването ученици от СОУ “В. Левски”, ОУ “Хр. Ботев” и СОУ “М. Драгинов” предизвикаха Майските музейни ателиета, които придружават изложбата и се провеждат под патронажа на директора на НИМ проф. Божидар Димитров и директора на Исторически музей - Велинград Снежана Велева. В рамките на първото ателие деца от Драгиново се учиха да плетат плет, а през следващите дни бяха организирани ателиета за изработване на плъсти, различни апликации и рисуване. В работата се включиха и гости от Регионалния исторически музей - Смолян, които разказаха и показаха как се правят упраталските китки от вечно зелено растение с пъстроцветни вълнени конци, с които невестите изпращали овчарите към Беломорието.
Посетителите на изложбата “Когато бях овчарче” ще могат да видят още икони, посветени на светци, покровители на овчарите и изработени с техниката плъст не само дрехи и завивки, а и легендата за Смолянските езера.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай