Велинград - online - 27 ветерани получиха награди за 9 май 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

27 ветерани получиха награди за 9 май
Публикувано 2014-05-13 09:35:45 от Темпо

Тази година събитията, свързани с 9 май, започнаха ден по-рано. Вечерта на 8 май в залата на читалище “Отец Паисий” за пореден път сдружение “Славяни” изнесе свой концерт-спектакъл, посветен на Деня на победата над фашизма. В продължение на 1 час на сцената оживя историята на Великата Отечествена война, пречупена през разказите и личните истории на различни хора, видели отблизо лицето на войната и преживели целия неин трагизъм и героизъм.
Прозвучаха познати и непознати песни и стихове, които по един много човешки и земен начин върнаха времето назад. Връщаме се към миналото с огромното желание в бъдещето да има мир и благоденствие, каза г-жа Людмила Кремова, председател на сдружение “Славяни”. Чудесните изпълнения на членовете на “Славяни” и вокална група “Караоке” завършиха с жизнеутвърждаващата “Пусть всегда будет солнце” и бяха изпратени от пълната зала с дълго нестихващи аплодисменти.
С химните на България и на Европейския съюз Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” даде начало на тържественото отбелязване на 9 май пред сградата на община Велинград. След издигането на българското и европейското знаме официалните лица, сред които евродепутатът Илияна Йотова, кметът Иван Лебанов и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, се отправиха към паметника на загиналите пред църквата в кв. Лъджене.
Специално място в тазгодишното тържество бе отделено на ветераните от Втората световна война, към които г-н Лебанов отправи благодарност в своето слово за двойния празник 9 май - ден на победата и на Европа. С плакети от името на Община Велинград бяха удостоени 27 ветерани, като част от тях въпреки напредналата си възраст дойдоха лично да получат отличието. Имената на наградените са: Илия Кадинов, Златко Димитров, Никола Герасимов, Емил Салкин, Борис Бизев, Стоян Шопов, Стойко Юнаков, Борис Кюркчиев, Христо Фурнаджиев, Христо Чотрев, Георги Попов, Вельо Аврамов, Иван Дизов, Абди Амуров, Иван Назлиев, Иван Норов, Вера Алексиева, Стою Керин, Илия Караджов, Петър Табаков, Мехмед Трончев, Ибрахим Онбаши, Ибиш Пашалиев, Мехмед Салих, Реджеп Мазълов, Ибрахим Вехов, Мустафа Пала.
Столетникът Христо Фурнаджиев благодари от името на ветераните, вдъхновено рецитира стихове и подчерта, че на 9 май трябва да се зачита и паметта на хилядите жертви от американското нападение с атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.
В словото си настоящият евродепутат и кандидат за нов мандат в Европейския парламент Илияна Йотова попита дали ще продължим да обругаваме паметниците на тези, които са загинали, за да има мир и пожела да се помни и почита тяхната памет. Думи на почит към милионите жертви и призив никога вече да няма война произнесе и председателката на местното сдружение “Славяни” Людмила Кремова.
В знак на признателност венци и цветя пред паметника поднесоха Илияна Йотова, Общинска администрация, Общинският съвет, БСП, Съюзът на ветераните от войните, сдружение “Славяни”, Историческият музей, читалищата “Отец Паисий”, “Васил Левски” и “Св.св. Кирил и Методий”, сдружение “Русофили”, Партията на българските комунисти “Г. Димитров” и много граждани.
Цветя бяха поднесени и на Паметника на Съпротивата, пред който рано сутринта на 9 май бе монтирано бойно оръдие, дарено преди около 2 години на общината със съдействието на Министерството на отбраната от поделение в Казанлък.
По-рано сутринта на 9 май, преди официалната церемония в Лъджене, в църквата “Света Троица” бе тържествено открита възстановената плоча с имена на загинали във Втората световна война. Отец Антон отслужи панахида в памет на героите, на която присъстваха евродепутатът Илияна Йотова, кметът Иван Лебанов и велинградчани.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води