Велинград - online - Младостта на едно 125-годишно училище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Младостта на едно 125-годишно училище
Публикувано 2014-05-13 09:44:07 от Темпо

“Уверена съм, че юбилейният празник на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” ще мине през душите, размислите и спомените на хиляди хора, които са били или в момента са ученици и родители. `Това са поколения велинградчани, които помнят своите уроци, своите дръзновения, първите си открития и първите си мечти. Те са загубили своите букварчета и учебници, но помнят учителите си, тяхната загриженост, интелектуалния хоризонт, към който са ги водили с доброта и настойчивост”.

Думите са на г-жа Ани Василева, директор на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” Велинград, което на 9 май чества 125 години от своето създаване. Юбилей пореден, но и различен, защото всяка от множеството празнични прояви търси и намери нов баланс между минало, сегашно и бъдеще време. Избраната дата 9 май също сложи своя отпечатък - ден на победата, ден на Европа, ден в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий.
Сутринта на 9 май поздрав към учителите и учениците от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” отправи кметът на общината Иван Лебанов, който като възпитаник на същото училище се върна към своите ученически години. Заедно с г-жа Василева кметът награди част от най-успелите в различни области на знанието ученици, а талантите на днешното поколение показаха първокласници, певци, музиканти, мажоретки и литератори. По традиция тържеството завърши с голямо хоро, на което се хванаха гости и домакини, ученици и учители.
След празника в двора на днешното училище група ученици поднесоха цветя на мястото на съборената след земетресението през 1997 г. сграда на първото училище в центъра на кв. Лъджене. А залата и кабинетите се превърнаха в сцени за математика в игри, викторина за Велинград, подвижна лаборатория, чаено парти на чуждите езици и караоке, което стана безспорен хит за учениците. По-късно най-малките направиха парад на приказните герои на площад “Н. Гяуров”, а през това време двете сгради на училището отвориха врати за своите гости и приятели.
Кулминацията на празника бе тържественият концерт в препълнената зала на читалище “Отец Паисий”, която стана на крака, за да изслуша и запее химна на училището по текст на Ангел Горанов и музика на Христо Тонев. Съвсем в духа на 2014 г. историята и настоящето на училището бе презентирана с кратък филм, дело на учители и ученици. С поглед напред г-жа Ани Василева каза в своето слово, че светът се променя и заедно с него трябва да се променя и собствената скорост на училището. Изключително топъл бе поздравът на вицепрезидента на България г-жа Маргарита Попова, която уважи училищния юбилей (част от нейното слово публикуваме отделно). Поздравите на кмета Иван Лебанов и подарък от общината - мултимедия поднесе зам.-кметът Даниела Салкина, а поздравителен адрес от името на началника на РИО - Пазарджик прочете г-жа Консулова. Прозвучаха и поздравителните адреси от министъра на образованието Анелия Клисарова и председателя на Народното събрание Михаил Миков.
Големите герои на вечерта бяха учениците, които изцяло със свои собствени сили, труд и талант и с наставничеството на своите учители сътвориха един много жив, динамичен и вълнуващ концерт. В танците се изявиха децата от подготвителната група и “професионалисти” от “Импулс”, ученици от трети и четвърти клас изиграха забавна сценка, възпитаници на езиковите паралелки демонстрираха знания на български, немски, английски и руски език, гласове на големи певици извисиха Мариам Маврова и Анелия Рачева, а есето на Венцислава Бормалийска бе поклон пред труда на учителите от СОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Изключително ефектен бе финалът на концерта, който мажоретките на Представителния духов оркестър “Д. Мечев” превърнаха в красиво светлинно шоу.
След всички емоции на празничния 9 май в събота бе ред на спортните емоции с щафета и състезания, които още веднъж доказаха днешната младост на едно 125-годишно училище.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай