Велинград - online - Експерти очакват значително отрицателно въздействие от рудодобив в находище “Гръ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Експерти очакват значително отрицателно въздействие от рудодобив в находище “Гръ
Публикувано 2014-05-20 08:38:32 от Темпо

Директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Пазарджик Костадин Гешев подписа решение по инвестиционното предложение на пловдивската фирма “Ресурс 1” АД за добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица-Център” край Кръстава. Според експертите на РИОСВ предложението ще трябва да премине през процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Изброените в решението аргументи за нуждата от ОВОС са многобройни и сериозни. Ето част от тях:
- инвестиционното предложение за добив чрез пробивно-взривни работи в подземни условия плюс транспортиране на рудата ще засегне 303 хектара горски и селско-стопански фонд, като има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. Промяната на терена върху значителна площ ще бъде необратима.
- рудодобивът ще има значително негативно въздействие върху питейното водно тяло и има вероятност да доведе до замърсяване на повърхностни и подземни води, които се използват за водоснабдяване на населени места.
- през целия период на експлоатация на обекта ще се генерарит отпадъци, шум, вибрации и емисии в атмосферния въздух и води. Затова докладът по ОВОС трябва да разгледа въздействието на химическите вещества и смеси върху околната среда.
- анализът на Регионалния център по здравеопазване - Пазарджик сочи, че се очаква значително отрицателно въздействие и възникване на риск за човешкото здраве. От РЗИ искат да се направи анализ на здравно-демографския статус на населението в близките селища по показателите раждааемост, смъртност, естествен прираст, детска смъртност, заболеваемост и цялостна оценка на здравния риск за работещите и населението.
В РИОСВ в срок са депозирани писмени възражения срещу инвестиционното предложение от Общински съвет - Велинград и други писмени становища, които също са против рудодобив в района на находището.
Решението на РИОСВ е с дата 7 май 2014 г. и в момента тече 14-дневният срок, в който може да бъде обжалвано пред Административния съд в Пазарджик.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води