Велинград - online - Генерал Семерджиев посрещна 90 години в родния Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Генерал Семерджиев посрещна 90 години в родния Велинград
Публикувано 2014-05-27 09:14:13 от Темпо

Почетният гражданин на Велинград о.з. генерал-полковник Атанас Семерджиев навърши достолепните 90 години. Рождения си ден 21 май генералът посрещна в болница “ВИТА”, където бе организирано тържество в негова чест с гости от столицата и страната. По случай юбилея ген. Семерджиев ще бъде награден от Министерството на отбраната с почетен медал “Свети Георги” I степен. Той получи много поздравителни адреси, сред които и от началника на Генералния щаб на Българската армия и от Националния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
В дълата поредица от спомени бяха и думите на управителя на “ВИТА” д-р Крантев, който припомни огромната роля на ген. Семерджиев Военният санаториум да отвори врати именно в родния Велинград.
На 22 май юбилея бе честван и в Художествената галерия във Велинград, чийто най-голям дарител е именно Атанас Семерджиев. Първият поздрав към юбиляра отправи кметът на общината Иван Лебанов, който цитира думите на Михаил Алексиев от неговата нова книга “Генерал Атанас Семерджиев”: “Патриот и държавник, заложник на времето”. Кметът подчерта, че независимо от превратностите на епохите, ген. Семерджиев винаги е бил строител и съзидател и припомни признанието на съветския генерал Гареев, че той е бил най-добрият генерал във Варшавския договор. “В 20-минутното си слово на своя 90-ти рожден ден Атанас Семерджиев говори с любов 15 минути за Велинград и затова той е “Нашият генерал”, каза кметът и му поднесе от името на общината плакет за изключителни заслуги.
Като “достоен юбилей на достоен човек” определи събитието председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова. Поздравителен адрес изпрати лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който припомни заслугите на ген. Семерджиев като герой на социалистическия труд, 3 десетилетия началник на Генералния щаб на армията, министър на вътрешните работи и вицепрезидент на Р България. С “Другарю генерал” към рожденика се обърна преседателят на БСП - Велинград Георги Янчев и го увери, че няма член на социалистическата партия във Велинград, който да не се гордее с него и да не оценява направеното за града ни. “Вашата пътеводна звезда винаги е била България и Велинград”, каза директорът на Историческия музей Снежана Велева, която поднесе от името на музея и галерията картина на Кирил Божков. От името на читалище “Отец Паисий” председателят Цветан Котев благодари за всичко, което ген. Семерджиев е направил за развитието на културата във Велинград и особено за създаването на духовия оркестър с пожеланието догодина заедно да празнуваме неговата 50-годишнина. Поздрави отправи и секретарят на читалище “Св.св. Кирил и Методий” Иван Пещерски.
Като музикален поздрав към генерала прозвуча песента “Земя свещена” по текст на Иван Коев и музика и аранжимент на Иван Казалиев в изпълнение на Иванка Алексиева от музикална школа “Звънче”.
По случай юбилея в залата на Художествената галерия е експонирана част от двете големи дарения, направени от Атанас Семерджиев през 1983 и 1988 г. В следващите две седмици посетителите ще могат да видят картини на известни български художници, книги с уникални лични автографи от наши писатели и учени и други интересни експонати.
В дните преди юбилея общественикът Георги Златинов направи предложение за удостояване на ген. Атанас Семерджиев с високо държавно отличие и сега се очаква реакцията на държавните институции начело с Президентството.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България