Велинград - online - Астропарти съчета наука и развлечение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Астропарти съчета наука и развлечение
Публикувано 2014-06-03 09:27:09 от Темпо

За втора поредна година на 29 май в СОУ “Васил Левски” във Велинград се проведе Астропарти под наименованието “Астро и рок под звездите”. При откриването директорът на учебното заведение Емил Моллов изтъкна, че идеята на това събитие има не само научна цел за интересуващите се от физика и астрономия, но се набляга и на развлекателния характер на партито. За целта бе предложена разнообразна програма, в която се редуваха презентации по научни теми, театрална постановка и музикални изпълнения. За участие в партито бяха поканени всички учители по физика от общините Велинград и Ракитово, както и техни ученици.

Сред гостите бе и дългогодишният учител по физика и астрономия Никола Колев, който разказа за интересни моменти от работата си с учениците и ползването на телескопи, за да се наблюдават небесните тела. Сред най-запомнящите се случаи са груповите наблюдения на първия изкуствен спътник на земята и на Халеевата комета. Първият изкуствен спътник е наблюдаван през 1957 г. от района на Стария пазар, където сега са “Чинарите”. А Халеевата комета, която минава 1986 г., е наблюдавана от над 200 ученици и родители от Войнишка поляна. Беше припомнен интересен факт, че относително близо до Велинград (на около 60 км) под връх Беслет в местността “Кози камък” се намира най-старата астрономическа карта в Европа. На една скала с помощта на дупки са изобразени слънцето, съзвездия и планети. Пълното проучване на тази изключителна находка тепърва предстои.
Теоретичната научната част на партито бе открита с презентацията на Ева Божурова, гл. асистент в СУ “Св. Климент Охридски” и специалист по “Методика на преподаване по физика и астрономия”. Темата беше посветена на 450 години от рождението на големия италиански учен Галилео Галилей и неговия принос за редица открития, свързани с небесните тела, както и в създаването на стенния часовник с махало, изследванията му за ускорението на телата, за съпротивлението на въздуха, за скоростта на светлината и др. Негово дело е усъвършенстването на телескопа и въвеждането на подобрения в микроскопа.
По програма беше предвидено практическо занимание с наблюдение на слънцето, като за това бяха осигурени 4 специални телескопа от обсерваторията в Димитровград. Облачното време и дъждът не позволиха да се видят слънчевите петна и протуберансите (избухвания на плазма от повърхността на слънцето). Вместо това Йоанна Кокотанекова от същата обсерватория и член на Астрономическия клуб в Хасково запозна присъстващите с особеностите на слънчевите петна, тяхното появяване, движение и временно изчезване като резултат от слънчевата активност. Беше обърнато сериозно внимание върху опасността от наблюдения на слънцето с “невъоръжено” око или с приспособления като слънчеви очила с уж някаква защита, маски за електроженисти, опушени стъкла и ред други неподходящи средства. Единственият безопасен начин да се наблюдава слънцето и слънчевите затъмнения е с използването на слънчеви филтри, изработени специално за тази цел.
С кратка презентация Емил Моллов запозна присъстващите с резултатите от обучението на директори по програма “Академия на училищни лидери” на фондацията “Америка за България” съвместно с Института за международно образование – САЩ.
В развлекателната част на партито бе представена театрална постановка “Покана от Париж” с автор Панчо Панчев, изпълнена от актьорите-учениците от Х а и Х б клас с ръководител Златина Димитрова.
Отново заради лошото време не беше наблюдавано нощното небе, но за сметка на това на видеостена чрез интернет преподавателят Стефан Папанов представи как могат да се наблюдават космически тела. Като техен символ към небето полетяха 50 фенера. А на финала партито приключи с рок концерт на ученическата група “ОNYX” към училището и гостуващата група “Rocking Chair” от София, последвани от младежка дискотека. Предстои връчването на сертификати за най-активните участници в астропартито.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България