Велинград - online - Астропарти съчета наука и развлечение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Астропарти съчета наука и развлечение
Публикувано 2014-06-03 09:27:09 от Темпо

За втора поредна година на 29 май в СОУ “Васил Левски” във Велинград се проведе Астропарти под наименованието “Астро и рок под звездите”. При откриването директорът на учебното заведение Емил Моллов изтъкна, че идеята на това събитие има не само научна цел за интересуващите се от физика и астрономия, но се набляга и на развлекателния характер на партито. За целта бе предложена разнообразна програма, в която се редуваха презентации по научни теми, театрална постановка и музикални изпълнения. За участие в партито бяха поканени всички учители по физика от общините Велинград и Ракитово, както и техни ученици.

Сред гостите бе и дългогодишният учител по физика и астрономия Никола Колев, който разказа за интересни моменти от работата си с учениците и ползването на телескопи, за да се наблюдават небесните тела. Сред най-запомнящите се случаи са груповите наблюдения на първия изкуствен спътник на земята и на Халеевата комета. Първият изкуствен спътник е наблюдаван през 1957 г. от района на Стария пазар, където сега са “Чинарите”. А Халеевата комета, която минава 1986 г., е наблюдавана от над 200 ученици и родители от Войнишка поляна. Беше припомнен интересен факт, че относително близо до Велинград (на около 60 км) под връх Беслет в местността “Кози камък” се намира най-старата астрономическа карта в Европа. На една скала с помощта на дупки са изобразени слънцето, съзвездия и планети. Пълното проучване на тази изключителна находка тепърва предстои.
Теоретичната научната част на партито бе открита с презентацията на Ева Божурова, гл. асистент в СУ “Св. Климент Охридски” и специалист по “Методика на преподаване по физика и астрономия”. Темата беше посветена на 450 години от рождението на големия италиански учен Галилео Галилей и неговия принос за редица открития, свързани с небесните тела, както и в създаването на стенния часовник с махало, изследванията му за ускорението на телата, за съпротивлението на въздуха, за скоростта на светлината и др. Негово дело е усъвършенстването на телескопа и въвеждането на подобрения в микроскопа.
По програма беше предвидено практическо занимание с наблюдение на слънцето, като за това бяха осигурени 4 специални телескопа от обсерваторията в Димитровград. Облачното време и дъждът не позволиха да се видят слънчевите петна и протуберансите (избухвания на плазма от повърхността на слънцето). Вместо това Йоанна Кокотанекова от същата обсерватория и член на Астрономическия клуб в Хасково запозна присъстващите с особеностите на слънчевите петна, тяхното появяване, движение и временно изчезване като резултат от слънчевата активност. Беше обърнато сериозно внимание върху опасността от наблюдения на слънцето с “невъоръжено” око или с приспособления като слънчеви очила с уж някаква защита, маски за електроженисти, опушени стъкла и ред други неподходящи средства. Единственият безопасен начин да се наблюдава слънцето и слънчевите затъмнения е с използването на слънчеви филтри, изработени специално за тази цел.
С кратка презентация Емил Моллов запозна присъстващите с резултатите от обучението на директори по програма “Академия на училищни лидери” на фондацията “Америка за България” съвместно с Института за международно образование – САЩ.
В развлекателната част на партито бе представена театрална постановка “Покана от Париж” с автор Панчо Панчев, изпълнена от актьорите-учениците от Х а и Х б клас с ръководител Златина Димитрова.
Отново заради лошото време не беше наблюдавано нощното небе, но за сметка на това на видеостена чрез интернет преподавателят Стефан Папанов представи как могат да се наблюдават космически тела. Като техен символ към небето полетяха 50 фенера. А на финала партито приключи с рок концерт на ученическата група “ОNYX” към училището и гостуващата група “Rocking Chair” от София, последвани от младежка дискотека. Предстои връчването на сертификати за най-активните участници в астропартито.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води