Велинград - online - “NG България” посвети корица и статия на музея в Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“NG България” посвети корица и статия на музея в Дорково
Публикувано 2014-06-10 15:30:46 от Темпо

Корицата и водещата статия на юнския брой на списание “National Geographic България” са посветени на палеонтологичния музей в Дорково, което е сериозно признание за неговото място в света на науката и познанията ни за живота по нашите земи преди милиони години.

Авторът Любомир Кюмюрджиев, който е журналист и щатен редактор в списанието, е озаглавил статията си “Дорково - порталът към Балканския плиоцен”. “Не съм попаднал във филм, нито в машина на времето, а в наскоро отворилия врати уникален палеонтологичен музей край родопското село”, пише той и разказва подробно за огромното струпване на кости от праисторически животни - от местните легенди през първите открития на учениците на Манол и Руска Чолеви през 1932 г., първата по рода си българо-френска експедиция начело с проф. Робер Тома и проф. Николай Спасов през 1985 г. и до дълго чакания и създаден през 2013 г. музей, чиято концепция също е разработена от проф. Николай Спасов, днес директор на Националния природонаучен музей.
Историята на находището е илюстрирана със стари снимки и с нови, дело на фотографа Иво Данчев, арт директор на списанието. Той представя музейната сграда като старинен кошер - прелюдия към експозицията, която пренася посетителите 5 милиона години назад и 4-метровата скулптура на мастодонта, в която всеки детайл е научно сверен и анализиран.
Част от материала е и пейзажната диорама на плиоценската природа, изработена от художника Велизар Симеоновски, който работи в Музея за естествена история в Чикаго.
“Музеят несъмнено отваря по-широко портала към далечното минало на нашите земи, но голямото пътешествие в ерата на мастодонтите тепърва предстои” е заключението-прогноза на автора. Да се надяваме, че представянето на палеонтологичния музей на страниците на престижното списание ще доведе много хора в началната точка на това пътешествие - Дорково.
Елена Баева









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай