Велинград - online - Горската гимназия на 65 г. и в крак с новото време 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Горската гимназия на 65 г. и в крак с новото време
Публикувано 2014-06-10 16:42:03 от Темпо

“Училище-еталон”, “единственото в България, строго специализирано в подготовката на средни кадри за горското и ловното стопанство”, “емблематично училище за област Пазарджик” са само част от високите, но напълно заслужени оценки, които Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” - Велинград получи на своя 65-и юбилей.

На 5 май в двора на гимназията се събраха бивши и настоящи преподаватели, служители и възпитаници, а списъкът на официалните гости, уважили юбилея, бе внушителен: експерти от министерствата на земеделието и на образованието, директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, доц. д-р Милев - декан в Лесотехническия университет и доц. д-р Невена Шулева от ЛТУ - възпитаничка на ПГГС “Хр. Ботев”, кметът на Община Велинград Иван Лебанов и зам.-кметът Георги Янчев, гости от професионални гимназии в Сърбия, директори на велинградските горски стопанства и училища, представители на бизнеса.
Инж. Стефан Шулев, който вече 19 години успешно ръководи Професионалната гимназия по горско стопанство “Хр. Ботев”, се върна към богатата история на учебното заведение, което е наследник на Първото горско училище в Боровец и в с. Лъджене, а след това и към създаването на Техническата Горска гимназия през 1949 г. във Велинград. Равносметката с днешна дата е, че Горската гимназия е възпитала поколения лесовъди и е преминала през трудностите с ентусиазъм и дух на съзидание. “Честита 65-та годишнина и на многая лета!”, пожела директорът на своите колеги и ученици.
Поздрав към тях отправи и кметът Иван Лебанов, който каза, че Професионалната гимназия по горско стопанство във Велинград създава най-добрите лесничеи и лесовъди в България и посочи като доказателство реализацията на хората от първия випуск, завършил гимназията преди 60 години. Кметът благодари на инж. Шулев за това, че днес ПГГС “Хр. Ботев” е училище с модерна база за обучение и със сплотен колектив от истински професионалисти.
В поздравителния адрес от министъра на земеделието и горите проф. д-р Димитър Греков, поднесен от г-жа Ачкаканова, училището бе определено като “ковачница на специалисти”. Поздравителен адрес и подарък изпрати и зам.-министъра на земеделието и горите Валентина Маринова, която е завършила ПГГС “Хр. Ботев”. Началникът на РИО - Пазарджик Валентина Кайтазова прочете поздравителен адрес от министъра на образованието Анелия Клисарова, а от свое име каза, че за регионалния инспекторат велинградската Професионална гимназия по горско стопанство е една от най-добрите училища в област Пазарджик.
Дългогодишното добро сътрудничество между ПГГС “Хр. Ботев” и Лесотехническия университет в София пролича в поздравителния адрес от ректора на ЛТУ проф. д-р Веселин Брезин и в думите на доц. Милев, който посочи, че много преподаватели в ПГГС са възпитаници на ЛТУ, но и много от асистентите, доценти, професори и ръководители в ЛТУ са възпитаници на ПГГС - Велинград. Той се обърна към настоящите ученици в Горската гимназия с думите, че вратите на ЛТУ са отворени за тях и пожела на училището още много успехи в благородната мисия за благото на българската гора и достойнството на лесовъдската колегия.
Поздравителни адреси за юбилея изпратиха още Съюзът на лесовъдите в България, УОГС - Юндола, всички велинградски училища и ОДК, професионални гимназии от цялата страна.
Поздрав към бившите и настоящи възпитаници, директори, учители и служители от ПГГС “Хр. Ботев” бяха изпълненията на квартет “Парадайс” към вокална група “Караоке” и на танцьори от КСТ “Импулс”. Две емблематични песни дадоха начало и финал на тържеството, което бе открито с “Моя страна, моя България” и завърши с избраната за химн на лесовъците “Хубава си, моя горо”, която вдигна на крака всички присъстващи.
Голямата атракция на юбилейното честване стана спектакълът, подготвен специално за случая от прабългарската школа “Багатур” от Стара Загора. В прабългарски дрехи и доспехи “Багатур” направиха уникална демонстрация на владеене на стари ловни оръжия, бойни техники и конна езда, които публиката проследи с огромен интерес и награди с овации.
“Устремени към нови предизвикателства” гласи надписът над входа на гимназията - доказателство, че ПГГС “Христо Ботев” е готова за следващите стъпки в крак с новото време.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай