Велинград - online - Кметът кани представители на арабските посолства във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът кани представители на арабските посолства във Велинград
Публикувано 2014-06-10 16:52:12 от Темпо

Н. пр. посланикът на Ирак в България Асад Ал Самарайе бе гост на кмета на община Велинград Иван Лебанов. Срещата се състоя на 5 май на чаша чай с мед в кметския кабинет, където г-н Лебанов представи пред госта Велинград и общината. Той акцентира, че в нашата община християни и мюсюлмани живеят в мир и разбирателство, че се гордеем с минералните води, природните дадености и възможностите за туризъм.

Иракският посланик припомни, че между нашите две държави вече половин век съществуват дипломатически връзки, а през последната година търговският обмен се е увеличил двойно. Основен проблем пред иракчаните, желаещи да посетят България за туризъм или бизнес, е бавното издаване на визи - около 15 дни. Затова през 2013 г. 1 милион иракчани са посетили Турция, но едва около 50 000 са дошли в България. Г-н Асад Ал Самарайе подчерта, че в момента икономиката на Ирак се развива с бързи темпове и затова канят български фирми да участват, като визите се изготвят в рамките на 1 час. Самият той преди да заеме посланическия пост е работил 15 години в сферата на търговията, а сега с идеята за подобряване на двустранните отношения се е заел с подготовката на българо-арабски бизнес форум. Посланикът поиска от община Велинград точни данни за хотелската база, броя туристи и развитието на отделните икономически отрасли.
Кметът Иван Лебанов предложи във Велинград да се проведе “работна среща с доза прагматизъм” между представители на местния туристически бранш и на арабските посолства в България, защото имаме какво да покажем в областта на балнеологията, СПА туризма и културата. Посланик Самарайе, който е доайен на арабските посланици в нашата страна, отговори, че ще очакват официална покана, която той лично се ангажира да представи пред своите колеги.
Велинградският кмет отправи и покана за участие на творчески състави от Ирак в тазгодишните Празници на културата и каза, че общината е отворена за побратимяване с градове от различни държави. В отговор г-н Самарайе каза: “Българският народ е успял да съхрани ценностите на Запада и Изтока, но вашата полза не е със Запада, а с нас” и подчерта, че посолството на Ирак работи активно за побратимяване на иракски и български градове и общини.
В програмата на посланика на Ирак бе включено посещение на Клептуза, Историческия музей и Дневния център за възрастни хора с увреждания. В Центъра той бе посрещнат с поздрав на арабски от велинградчани, работили в Либия и направи дарение от 1000 лева.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води