Велинград - online - Защо се бави изграждането на обсерватория на Юндола? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо се бави изграждането на обсерватория на Юндола?
Публикувано 2014-06-10 16:57:33 от Темпо

Измина една година от времето, определено за изграждане на Юндола на втората по големина (след тази на Рожен) в България обсерватория, но до реални строителни дейности така и не се стигна. Проектът е спечелен по програмата на Европейския съюз за развитие на селските райони (Мярка 311). Идеята е одобрена от Международния астрономически съюз и е издаден необходимият за целта код.

Това заяви координаторът на спечелилата проекта неправителствена организация “Звездно общество” Иван Богданов, който на 29 май 2014 г. беше гост на астропартито в СОУ “Васил Левски”. Има закупена земя от 400 кв.м. на Юндола, осигурени са необходимите 750 000 лв. (70% от сумата дава ЕС), всички необходими документи са оформени, за да се даде ход на строителството, но то все още не е започнало. Причините трябва да се търсят във Фонд “Земеделие”, защото средствата минават през тях и те ги отпускат. Проектите за селските райони и тяхното финансиране става чрез този фонд, но се получава бюрократично забавяне заради честите смени на ръководители е този сектор. Питания и заявления са изпратени до ръководството на фонда, но резултат няма. Поради тази причина все още не е обявен и конкурс за избиране на строителна фирма, макар че има доста кандидати. А изграждането на обсерваторията на Юндола трябва да се осъществи по проекта до 2016 г. и продължаващото забавяне може да го осуети.
Юндола не е избрана случайно за построяване на втората по големина обсерватория в нашата страна. Специалистите знаят, че това е най-подходящото място, защото ветровете в тази част на Родопите разпръскват облаците и осигуряват в най-голяма степен така желаното и нужно за астролозите чисто и ясно небе.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай