Велинград - online - Валентина Радинска спечели Националния конкурс “Милош Зяпков” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Валентина Радинска спечели Националния конкурс “Милош Зяпков”
Публикувано 2014-06-17 09:09:11 от Темпо

Станаха ясни тазгодишните победители в Националния конкурс “Милош Зяпков”, който се провежда за шести пореден път в Ракитово. Журито на Националния конкурс “Милош Зяпков” присъди Националната литературна награда на негово име за 2014 г. на поетесата Валентина Радинска за книгата “Употреба на свободата”.

Както и миналогодишния победител Деньо Денев, Валентина Радинска е родена в Сливен през 1951 г., завършва гимназия в родния си град и литературния институт “Максим Горки” в Москва, работи като редактор в студията за игрални филми “Бояна” и като журналист. От 1996 г. води курс по творческо писане в Софийския университет. Член на Сдружението на българските писатели. В момента оглавява Българско сдружение “Живот с Детска церебрална парализа”. Нейни стихове са превеждани на английски, испански, немски, руски, унгарски и чешки езици. Превежда от руски.
Наградата на Кмета на община Ракитово се присъжда на Георги Господинов за книгата “И всичко стана луна”. Георги Господинов е един от най-превежданите български автори след 1989 г., поезията и прозата му са удостоени с много национални и международни награди. Съставител е на сборника “Аз живях социализма. 171 лични истории” (2006) и съавтор на “Инвентарна книга на социализма” (2006). Георги Господинов е автор на пиесата “D.J.”, която печели Годишната награда “Икар” за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски, поставяна в Австрия и Франция. Най-новата му пиеса “Апокалипсисът идва в 6 вечерта” (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст. Романът на Георги Господинов “Физика на тъгата” (2012) се превърна в литературно събитие. “Невидимите кризи” (2013) - новата книга на Георги Господинов с есета и истории е една от най-търсените книги и съвпадна с българските вече видими кризи.
В съпътстващия конкурс за ученици от Пазарджишка област победители в раздела за поезия са Жар птица и Виктория Симонова; в раздел за проза - Аглая Ал-Хасан и раздел хумор - Айлин Дрикова. Авторът с артистичния псевдоним Жар птица и Айлин Дрикова са от Ракитово.
Комисията, излъчила победителите в Националния литературен конкурс “Милош Зяпков”, е с председател Никола Иванов и членове Никола Радев, Георги Борисов, Мария Мирова и Костадин Зяпков. Официално победителите ще бъдат наградени на литературна вечер на 5 юли 2014 г. като част от събитията, с които ще бъде отбелязан празникът на Ракитово.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води