Велинград - online - Градският хор пя за “отличен” на фестивал на православната музика в Поморие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Градският хор пя за “отличен” на фестивал на православната музика в Поморие
Публикувано 2014-06-24 09:30:37 от Темпо

С огромно удовлетворение хористите от велинградския Смесен градски хор “Николай Гяуров” се завърнаха от XI Международен фестивал на православната музика “Света Богородица - Достойно есть” в Поморие. Нашият хор за първи път взима участие във фестивала, който вече има богата история и утвърдено име благодарение на организаторите - Сливенската митрополия начело със Сливенския митрополит Йоаникий и Община Поморие. В дните от 11 до 15 юни Поморие и църквата “Св. Рождество Богородично” се превърнаха, по думите на Сливенския митрополит Йоаникий, в център на православните песнопения, които помагат за общение и духовно извисяване.

Участваха хорове от цяла България и гости от Русия, Украйна, Полша, Сърбия и Македония. Фестивалът няма конкурсен характер, а хоровите колективи бяха разделени в три категории: православни църковни хорове, хорове за източно пеене и смесени хорове, в която категория се включи и Смесеният хор “Н. Гяуров” към НЧ “Отец Паисий-1893” - Велинград.
Фестивалът бе открит с литийно шествие и водосвет, след което се проведе Среща на диригентите, посветена на ролята на църковното пеене в съвременното общество. Хористите от Велинград представиха своята програма в църковния храм на 13 юни. Под диригентската палка на Момчил Томов, който вече пет години успешно ръководи хор “Николай Гяуров”, бяха изпълнени 6 произведения на ортодоксалната музика, която през последните десетилетия винаги присъства в репертоара на хора. Хористите споделиха гордостта и удовлетворението си, че след тяхното изпълнение диригентът Момчил Томов ги е поздравил, че са дали всичко от себе си и са изпълнили заръките, дадени по време на усилените репетиции преди фестивала.
Висока е и оценката на организаторите на събитието: велинградският хор е един от само трите, които са поканени да пеят на празничната неделна Света литургия на 15 юни - висока задача, която те изпълняват с чест. Смесеният хор “Николай Гяуров” е удостоен с грамота за достойно представяне, а г-н Момчил Томов получава и награда за най-млад диригент на фестивала. От особена важност за всички е и поканата догодина отново да пеят на фестивала “Света Богородица - Достойно есть” в Поморие.
Наред с възхищението си от перфектната организация и високото ниво на фестивала, хористите изказват специална благодарност на Община Велинград за новите костюми и на ръководството на НЧ “Отец Паисий” за оказаната помощ за участието и отличното представяне на международния фестивал в Поморие.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай