Велинград - online - ОТЗВУК: Водата от извор № 15 е спряна заради замърсяване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОТЗВУК: Водата от извор № 15 е спряна заради замърсяване
Публикувано 2014-06-24 09:32:41 от Темпо

Минералната вода от извор № 15 от чешмата в парка на Женска баня също вече две седмици не тече, алармираха наши читатели дни след статията ни в предишния брой за неработещата от дълго време чешма в парка на Вельова баня. Хората негодуват, защото виждат как минералната вода от извор № 15 изтича под моста на река “Луковица”, но не могат да си налеят от чешмата.

Проверката ни на място показа, че вода от извор № 15 наистина изобщо не тече, а водата от Клептуза от същата чешма до Женска баня тече едва-едва. За да изясним причините, потърсихме експерта в Общинска администрация инж. Мрамор Полежански. Той обясни, че водата от извор № 15 е спряна с разпореждане на Регионалната здравна инспекция (РИО) - Пазарджик. Изследваните проби от минералната вода са показали замърсяване и от РИО са издали предписание за спиране и за почистване на сондажа на извора. Общината своевременно е спряла водата, за да не пият велинградчани и гостите на СПА столицата мръсна и опасна вода. Своевременно е изпратено и уведомление до собственика на сондажа Басейнова дирекция - Пловдив, че трябва да бъде извършено почистване на водохващането (интересното е, че въпросното водохващане и сондаж за извора още от времето на социализма са в частен двор на улица “Хан Аспарух”). До момента обаче няма реакция от страна на Басейнова дирекция, сондажът не е почистен и водата не може да бъде пусната, докато замърсяването не бъде отстранено.
Това съвсем не е единственият сондаж на минерална вода във Велинград, за който по закон Басейнова дирекция трябва да се полага грижи в качеството си на собственик, но не го прави и то не от днес. Към лошото състояние на част от сондажите трябва да прибавим и окаяния вид на Топилата в Чепино, които също са собственост на държавата (Министерството на околната среда и водите) - тя хем е абдикирала напълно от грижата си за тях, хем не иска да ги даде за стопанисване на общината.
Във връзка с нетечащата вода от извор № 11 в парка на Вельова баня г-н Полежански съобщи, че през настоящата седмица ще бъде направен опит за пускане на водата. Оставаме в очакване, както и десетките почиващи, дошли през лятото във Велинград и за да пият от неговите лековити минерални води.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола