Велинград - online - “Емпорион Пистирос в Тракия” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Емпорион Пистирос в Тракия”
Публикувано 2014-07-15 16:31:19 от Темпо

На 10 юли в Историческия музей зам.-кметът Атанаска Хрисчева откри гостуващата археологическа изложба “Емпорион Пистирос в Тракия” на Археологически музей “Мечислав Домарадски” в град Септември. Ескпозицията бе представена от директора на музея Валентина Танева и уредника и археолог на обекта емпорион Пистирус Вяра Петрова. Гост на откриването бе и реставраторът на керамика Снежана Углешова.

В залата на музея са представени експонати и фототабла, които разказват за историята и значението на търговското средище Пистирос, което като археологически обект това лято започва своя 25-ти сезон. През 1988 г. в землището на Ветрен, община Септември, започват археологически разкопки, които откриват емпорион (търговско селище) с името Пистирос. Откривател и научен ръководител на разкопките през първите 10 години и до смъртта си е проф. Мечислав Домарадски от Националния археологически институт с музей при БАН. От 2005 г. с решение на Общинския съвет на Септември музеят носи името на откривателя на емпорион Пистирос
Името на търговското селище става известно благодарение на открития през 1990 г.надпис на старогръцки език. От него става ясно, че емпорион Пистирос е основан от търговци от остров Тасос и е поддържал интензивни отношения с най-важните икономически центрове на Егейска Тракия. Археологическите находки сочат, че Пистирос е основан по време на първите царе на Одриската държава на траките, при Терес или Селтик. Времето на Пистирос според разкопките е от втората половина на V век до II век пр.Хр. През IV в.пр.Хр. при управлението на Котис Първи Пистирос е в своя разцвет. По това време се регламентира статута на търговското средище според Ветренския надпис, описващ и полагането на клетва от Котис Първи и неговия наследник в името на Дионис, което пък е доказателство за значението на култа към бог Дионис в Одриската държава.
От уредника и археолог на разкопките Вяра Петрова научихме, че Археологическият музей в Септември притежава най-богатата в страната колекция от монети - над 950 бронзови и сребърни монети от времето на няколко тракийски царе, както и монети от гръцките градове-полиси Тасос, Маронея, Парион, Аполония, Месемврия. През 1999 г. се откриват още 552 сребърни и златни монети на Александър Велики, Деметрий Полиоркет, Лизимах, Лизимахия и Селевк Първи.
През 2015 г. Археологическият музей “Мечислав Домарадски” ще участва на изложбата в Лувара с15 експоната от богатата си сбирка, начело с тежкия 750 килограма ветренски каменен надпис на старогръцки език, който на практика е договорът, определящ отношенията за съвместното съжителство между траките и гръцките търговци.
Археологическата изложба “Емпорион Пистирос в Тракия” във Велинград ще продължи до края на м.септември.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води