Велинград - online - 17 художници доказаха, че пленерът трябва да го има 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

17 художници доказаха, че пленерът трябва да го има
Публикувано 2014-07-15 18:41:25 от Темпо

Велинградската Художествена галерия отдавна имаше нужда от такъв празник, в какъвто се превърна откриването на изложбата с творби от тазгодишния пленер на художниците. На 7 юли залата в Къщата на Цвета бе изпълнена с ценители на изобразителното изкуство, чиято обща оценка бе, че показаното е на много високо ниво.

Пленерът се проведе от 29 юни до 7 юли, като за осъществяването му помогнаха собственикът на парк хотел “Олимп” Ангел Манолов и общината. Художниците се шегуваха, че в “Олимп” са се чувствали като богове и богини, още повече, че и темите на пленера бяха в съзвучие - “Орфей и Евридика” и “Плутон”.
Само стойностните неща стават традиция, каза на откриването водещата Весела Цинцева и припомни, че първият пленер във Велинград се провежда през 1989 г. и, макар и с прекъсвания, е оцелял във времето. Една от причините е, че в мистичните кътчета на нашата планина човек се чувства вдъхновен, а това вдъхновение ражда изкуство. Това лято свое изкуство сътвориха 17 художници от страната и чужбина, като всеки от тях дарява по 2 картини за фонда на Художествената галерия. Изключително радващ е фактът, че голяма част от художниците са млади хора, като първото място в тази класация се падна на 26-годишната французойка Елодие Гароне, която твори абстрактна живопис.
Кратко представяне на участниците в пленера направи Бранко Манушев, който изтъкна максимата, че смисълът на изкуството е да бъдем по-добри хора. Всеки от авторите търси свой начин за въздействие: Абас Диздаревич от Черна гора рисува с истинско вдъхновение мита за Орфей и Евридика, Елеонора Хаджиниколова намира място сред своите “Макове” за мамута от музея в Дорково, Маргарита Иванова, Мария Кулаксъзова, Светла Граданска, Антоанета Георгиева, Елисавета Манушева и Бранко Манушев остават верни на традицията на пленерите и рисуват пейзажи, Ели Главеева реди композиция “Тракийско слънце”, младата Мина Денева впечатлява с многообещаващ талант, Венера Ланджова отново е изключително цветна, велинградските майстори Заварин Веселинов и Светослав Баръмов показват творческа зрелост, впечатляващо е присъствието на пазарджишките художници Илия Тончев - със силни багри и образи и Константин Атанасов, който наред с родопските къщи (включително къщата на Бранко) зарадва колегите си с графични шаржове на всеки от тях. А стената с шаржовете на художниците не само привлече зрителския интерес, а подсказа хубавата атмосфера за работа и създадените между тях нови приятелства. На по-късен етап в изложбата ще се включи и Десислава Табакова, а поканените художници от Русия и Македония за съжаление не успяха да дойдат заради забавяне на визите.
Изложбата бе открита от зам.-кмета Даниела Салкина, която връчи грамоти на участниците и подчерта, че пленерът се вписва чудесно в Празниците на културата.
Чудесно се вписаха и изпълненията на Венера Ланджова на флейта и в дует с Коко Атанасов с китара - нагледно доказателство, че художниците владеят и тайните на музиката. С музикален поздрав се включи и Асен Градански - баща на Светла Граданска, който развълнува залата с “Хубава си, моя горо”.
Тази година пленерът по безспорен начин доказа, че трябва да го има в афиша на Празниците. Дано традицията да намери подкрепа и догодина.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България