Велинград - online - Тепърва трябва да се учим, че българското е по-ценно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Тепърва трябва да се учим, че българското е по-ценно
Публикувано 2014-07-15 18:54:54 от Темпо

В седмицата от 7 до 13 юли пешеходната алея от читалището до общината се превърна в Базар на занаятите. Проявата се провежда за осма година, а организатор е общинският Туристически информационен център. 20 занаятчии от страната се представиха с керамика, рисувано стъкло, ножове, дърворезба, бижутерия, билки и лековити чайове. Те получиха грамоти от Община Велинград и поздрав от зам.-кмета Даниела Салкина.

За първа година сред участниците в базара на занятите бе Нина Маринова от Варна. Ето какво сподели тя за читателите на “Темпо” за майсторството да изваеш само с ръцете си красиви и неповторими декоративни свещи: “Занимавам се с ръчна изработка на свещи от 3 години и съм самоука. В България с това се занимаваме само трима души, няма къде да те научат, няма инструменти - всичко си правим сами. Изработката на една свещ отнема 15 минути, но се изисква голяма точност на ръката и максимална концентрация, защото разполагаш само с 4 минути време за оформяне на елементите и фигурите - след това парафинът се втърдява. Нещата трябва да се случват много бързо и нямаме право на грешен разрез. Българите ценят ръчно изработените свещи, но китайските са ни залели от години. Хората оценяват нашия труд като занаят и приложно изкуство, но не знам защо на празник пак посягат към китайските свещи, наблъскани с незнайно какви препарати. Тепърва трябва да се учим, че нашето е по-ценно. Не зная колко време ще ни е нужно, за да си върнем ценностната система като цяло, но ще е хубаво да се случи.”
Свещите, които Нина Маринова прави, са от чист парафин, без никакви добавки. Иска да работи и с натурален пчелен восък, но той се топи при много по-ниска температура и затова не задържа елементи и фигури. Тя прави и свещи по индивидуална поръчка, защото когато нещо е направено специално за определен човек, то е страхотно. И пак съветва: ако търсим хубави свещи, да открием българските им майстори.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай