Велинград - online - Книга кани на среща Пеевия род 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Книга кани на среща Пеевия род
Публикувано 2014-07-15 18:55:42 от Темпо

Елена Пеева-Никифоридис е родена във Велинград, расте в Пловдив, получава юридическо образование в Прага, а от години е женена и живее в Солун. В рамките на Празниците на културата поетът и издател Румен Леонидов ще представи нейната книга “Коледно реване”. Голямото желание на авторката е представянето на книгата да прерасне в среща на Пеевия род. За последно такава среща на един от емблематичните родове за Велинград се е състояла през далечната 1976 г. и вече е назрял моментът днешните членове на рода да се видят и опознаят.

А какъв по-добър повод от книгата “Коледно реване”, за която Елена Пеева-Никифоридис казва, че е написана в памет на нейната баба: “Баба ми казваше, че ако прочетеш една книга и не я разкажеш поне на двама-трима души, няма смисъл да я четеш и че докато хората имат какво и на кого да разказват, животът на тази земя ще продължава”. Въпреки заглавието, събраните в сборника истории разказват какво се случва не само на Коледа, а от Коледа до Коледа и са своеобразно пътешествие до Америка, Франция, Гърция, Тунис и, подчертава авторката, най-вече до детството. И в тях читателят от Велинград ще открие контурите на това детство в нашия град, ще намери познати места и хора. Не случайно разказът “Улица “Отечество” е одобрен за изучаване в българските училища в чужбина, а съгражданката ни Елена Пеева-Никифоридис е удостоена с награда на ЮНЕСКО за литература през 2011 г.
“Тази книга ни кара да бъдем добри. Няма една отрицателна дума в нея. Книга, която ни връща към корените и традициите. Нашепвам тихо на моите читатели по празниците да запалят църковна, а не китайска свещ”, каза писателката. И отново кани на “Коледно реване” всички велинградчани и гости на града и особено съгражданите от Пеевия род - в 17.30 часа на 17 юли (четвъртък) в Художествената галерия в Къщата на Цвета.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай