Велинград - online - Над 870 българи танцуваха “Хоро край извора” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Над 870 българи танцуваха “Хоро край извора”
Публикувано 2014-07-15 18:58:31 от Темпо

Разбира се, че в случая бройката не е най-важна, но как да не се похвалим, че Третият фолклорен фестивал “Хоро при извора” събра над 870 участници във Велинград и така стана един от най-големите в страната?!

На 12 юли хорото започна с цяла градина рози, засадена от 40 танцови клуба в градинката до общината. Идеята “Изиграй хоро, посади цвете, дърво” е на създателката на фестивала Росица Стоицова, председател на танцов клуб “Росица” Велинград. Всяка година занапред участниците в “Хоро край извора” ще засаждат цвете или дърво в нашия град, а ако намерят последователи, това ще е знак, че повече хора искат да съхранят и духовното, и материалното. “Във фестивалния Велинград можем да направим фестивален парк и така да имаме една жива и растяща история”, казва Р. Стоицова.
На сцената на площада с автентични хора от своя регион се представиха 40 клуба от всички краища на България: с. Чавдар, Хасково, Хасково, Пловдив, Перник, Сливен, с. Антон, с. Петково, Съединение, Хасково, Петрич, Сандански, с. Говедаре, с. Радилово, София, Ракитово, Елин Пелин, Златица, Трън, Ботевград, Асеновград, Благоевград, с. Бяга, с. Пролеща, Пазарджик, Белово, с. Крепост, с. Ягодово, Рила, с. Челопечене, Крумовград, Монтана и двата велинградски клуба “Росица” и “Надежда”. Изброяваме всички, за да се види в колко много градове и села има българи, които обичат родните хора и са готови да пропътуват километри, за да популяризират народната традиция и да срещнат съмишленици.
Много широк бе и възрастовия диапазон на участниците. На хорото се хванаха и най-малката - 5-годишната Силвета Делева от детския танцов ансамбъл “Силивряк” Ракитово, и доайенът на фестивала Тодорка Ноева от танцов клуб “Животвор” от с. Пролеща. С най-голям брой танцьори - 54, бе танцов клуб “Младост” от Монтана.
В продължение на повече от 4 часа десетки хора се изиграха не само на сцената, а и във всяко кътче на площада. След хората дойде ред на надиграването с ръченица и на наградите за участниците, които бяха поздравени от зам.-кмета Георги Янчев.
В неделя край езерото Клептуза се състоя традиционното разучаване на автентично хоро от Чепинския край - домакините от клуб “Росица” показаха на всички желаещи стъпките на местната Пашовска ръченица. С още от местните традиции ги запознаха майсторката Даниела Цопанова и възпитаници на школата “Ръкотворци”.
В напрегнатите дни преди фестивала Росица Стоицова сподели, че най-важното е да се върви напред. По време на самото събитие оценява, че стъпките напред са факт: “Идват толкова много хора, имаме запитания още от Нова година. Даваме нещо на хората, а че и те дават е безспорно - на града, на клуба, на фестивала”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай