Велинград - online - Заслужен интерес към керамиката тип Цепина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Заслужен интерес към керамиката тип Цепина
Публикувано 2014-07-22 14:50:30 от Темпо

На 17 юли в столичната галерия Кредо Бонум бе открита изложбата “Планината и вярата на Орфей”, посветена на митичния древен певец и неговото учение. В изложбата са представени археологически находки от историческите музеи във Велинград и Смолян, два града в Родопа - планината на Орфей.
Сред гостите на откриването бе археологът от Исторически музей - Велинград Асен Салкин, който сподели: “Изложбата показа изключителен интерес към представената керамика тип Цепина, която при нас има най-голяма концентрация наред с тракийските светилища. Тя е доказателство за активен поселищен живот в нашата част на Родопите през всички епохи от шестото хилядолетие пр. Хр. насам. Хората не знаят какво имаме, а трябва да знаят. Липсва ни реклама, трябва да излезем от затвореността и затова се надяваме, че изложбата ще стане пътуваща и ще бъде видяна от повече хора в цялата страна”. Научен консултант на изложбата е проф. д-р Диана Гергова от Националния археологически институт с музей към БАН. Пред “Темпо” тя разказа, че галерия Кредо Бонум ще представи цикъл от 3 изложби, в който първата е посветена на праисторическото време, а втората и третата изцяло на Родопите като място с най-много светилища от края на второто хилядолетие пр. Хр., свързани с генеалогията на Орфей.
Желанието е да се покажат и обобщят резултатите от различни изследвания, да се види състоянието на културното наследство с помощта не на общи приказки, а на конкретни примери.С тази изложба за първи път в София се показва култовата керамика на бесите, в чиято орнаментика са въплатени основни символи на орфизма: слънчеви знаци, спирала, змия, фалос, ритмични танци, възлияния и човешки фигури. Те са невероятна илюстрация, че бесите като жреци на Дионис са ползвали само този тип керамика, в която няма гръцко влияние и това я прави специфична и отличителна за нашите земи.
Изложбата е на български и английски език и ще бъде пътуваща, като пътят й ще започне от Велинград. Директорката на Историческия музей Снежана Велева съобщи, че първата от трите части на изложбата в близко време ще бъде показана във Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай