Велинград - online - Поетът Пейо Пеев: Всичко да ми вземат, само пръст за корена ми да остане 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Поетът Пейо Пеев: Всичко да ми вземат, само пръст за корена ми да остане
Публикувано 2014-07-22 14:56:27 от Темпо

На 15 юли залата на Художествената галерия посрещна многобройна публика, дошла да поздрави родения във Велинград, но живеещ в Ботевград поет Пейо Пеев. Поводът бе новата, трета по ред след “Завръщане” (2007) и “Романтика в залеза” (2010) негова стихосбирка “Насаме с думите”, събрала 209 стихотворения.
Пейо Пеев е възпитаник на СУ “Св.Климент Охридски” и е доктор на биологическите науки. Началото на неговата поетична дейност е в далечната 1964 г., когато започва да печата стихове в регионалните вестници на Разград, Ботевград и Велинград, както и в националния печат. Членува в Националния съюз на независимите български писатели и е председател на литературен клуб “Стамен Панчев” в Ботевград. Поетичната среща започна с “Планинарска песен” в изпълнение на Асен Градански. Председателят на Литературен клуб “Никола Й.Вапцаров” Александър Кочев откри вечерта, цитирайки наскоро гостувалия ни поет Николай Дойнов: “Във Велинград продължава без прекъсване духовен живот…” и срещата с новата книга на Пейо Пеев е поредното доказателство за това.
С признанието “Развълнуван съм, защото съм тук при корена, от който съм тръгнал. За мен велинградският ми корен е над всичко, затова и съм съгласен всичко да ми вземат, само пръст за корена ми да остане” поетът Пейо Пеев благодари на своите гости и на приятелите, дошли от далечни краища на родината - от Разград, Ботевград, Смолян…, за да го уважат.
Председателят на НСНБП и литературен критик Марин Кадиев представи новата стихосбирка и поета с думите: “Това са стихове за родолюбие, чувство за историзъм, любов и преклонение пред жената. Поетът Пейо Пеев е много фин, той не съчинява стихове, той ги изживява. Всеки стих при него е удар и стон на сърцето. Велинград може да се гордее с Пейо Пеев, който твори една малка вселена.”
Ани Станкова с много чувство и вълнение изпълни стихове на поета от “Насаме с думите” и заслужи аплодисментите на публиката.
Кметът Иван Лебанов изпрати поздравителен адрес и цветя. Поетичната вечер се проведе в рамките на велинградските Празници на културата и бе организирана от Съюза на независимите писатели, местните литературни клубове на Велинград и Ботевград и НЧ “Отец Паисий 1893”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България