Велинград - online - Екип от 8 европейски страни започна археологически разкопки над Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Екип от 8 европейски страни започна археологически разкопки над Клептуза
Публикувано 2014-07-22 15:47:05 от Темпо

Първият археологически обект в района на Велинград, лесно достъпен и интересен за посетителите - в това има шанс да се превърнат разкопките край параклиса “Свети пророк Илия” над Клептуза. Чепинската котловина е едно от местата с най-голяма гъстота и разнообразие на тракийски светилища, а Велинград отдавна има нужда да извади на показ и огромното културно наследство на нашата част от Родопите. Проучването на местността над Клептуза започна преди повече от 10 години, след което работата спря за дълго.
Шансът на Велинград сега е в ръцете на проф. д-р Диана Гергова, изключителен специалист по тракийска археология и откривател на едно от най-големите златни съкровища в българските земи край Свещари. В деня на Света Марина 17 юли тя даде старт на археологическите разкопки на “Св. Илия”, в които участват 20 доброволци от 8 европейски държави - Беларус, Полша, Румъния, Италия, Турция, Армания, Азърбайджан и 2 от България плюс 7 студенти по археология от Полша. Тяхната дейност се подпомага от програма “Младежта в действие” на Европейския съюз. В ролята на организатор и активен домакин е Исторически музей - Велинград в лицето на директора Снежана Велева и археолозите Асен Салкин и Димитър Байряков. Общината помага с трима работници от временната заетост.
Като най-сериозен проблем се очертава транспортът - за превоза на 30-те доброволци и студенти от чужбина общината отпусна УАЗ-ката на преклонна възраст, която е оборудвана за превоз на бездомни кучета (?!!!). А осигуряването на горивото си остава задача на музея...
По план работата на археологическата експедиция ще продължи до 15 август, а очакваните резултати проф. Гергова определя така: “Тук сме близо до истините за Орфей. Тук митовете се превръщат в реалност. Имаме могила, която разкрива каменна сграда - свещено пространство, оградено със здрави и могъщи каменни стени. Основната ни задача е да проучим сградата, като сме стигнали на ниво слой с горели въглени, което е свидетелство за ритуални дейности. Това е първата четвъртинка от голяма структура и се надяваме да разкрием за първи път непознат тип светилище. Обектът може да се консервира и да се посещава от жителите и гостите на Велинград като свидетелство за важни моменти от историята не само на България, а и на света”.
Местните археолози и музейни работници също си дават сметка за огромната полза, която може да донесе един модерно експониран археологически обект на Велинград. Снежана Велева подчертава изграденото през последните години сътрудничество и незаменимата помощ от страна на проф. Гергова, която ще бъде ръководител и на предстоящите разкопки на Острец. Тяхното начало все още се бави заради неизбежните в България административни неуредици, но това е другият голям шанс на Велинград да развива и културен туризъм.
Да пожелаем успех на археолозите - всяка тяхно откритие ще е успех и за Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола