Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: 420 дни през призмата на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: 420 дни през призмата на Велинград
Публикувано 2014-07-29 09:47:09 от Темпо

След 420 дни във властта на 23 юли 2014 г. правителството начело с премиера Пламен Орешарски подаде оставка и България пое към нови парламентарни избори. Какво се промени за тези 420 дни в нашия град и община?
Ако отговорът се мери в бюлетини: на парламентарните избори на 12 май 2013 г. първа политическа сила в Община Велинград е ДПС със спечели 5596 гласа. Тогава ГЕРБ получи 5296 гласа, Коалиция за България - 4321 и Атака - 1024. Година по-късно, на евроизборите на 25 май 2014 г. ДПС запазва лидерската си позиция с рекордните 7300 гласа за листата.
За ГЕРБ гласуват 2700 човека, за Коалиция за България 1900, за България без цензура - 1750. И на парламентарните, и на евроизборите на челна позиция в листата на ДПС е Делян Пеевски, издиган и подкрепян от местните структури на партията.
Ако отговорът се мери в постове: местният кандидат Сергей Кичиков стана депутат от ДПС, след като втората в листата Искра Михайлова влезе в правителството като министър на околната среда и водите. Областният председател на ДПС Юмер Хамза отново се върна на запазеното си място като заместник-областен управител. Придържайки се към каноните на всяка нова власт и тази побърза да смени началниците на най-важните ешалони в региона - полиция, горски стопанства, социална сфера. Ако на местно ниво назначенията се сложат на везни, те ще се наклонят пак в полза на ДПС вместо на мандатоносителя БСП.
Ако отговорът се мери в скандали: първият, определен по общо мнение като “мегаскандал”, бе избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. На фона на големите протести в София, във Велинград и общината никой не излезе публично на протест или контрапротест, политическите сили вкупом и единодушно също избраха да се снишат, а подкрепа за ранобудните студенти се събираше само в социалните мрежи. Общината попадна във фокуса на скандалното тефтерче на бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов - в списъка на лицата, които трябвало да бъдат “ударени” се наредиха кметът на общината Иван Лебанов и кметът на Кръстава Мустафа Еюп. Кадрови скандали разтресоха местната структура на ГЕРБ, а лидерът Ангел Даскалов се премести на същия пост в България без цензура. Пак заради кадрите БСП-Велинград публично обяви, че къса дружбата с ДПС и то месеци преди същото да се случи на национално ниво.
Ако отговорът се мери в пари: правителството на Пламен Орешарски бе щедро към община Велинград с отпускането на безвъзмездни 1 милион лева за асфалтиране на улици във Велинград и 280 000 лева за ВиК на Чолаково. Спортното министерство раздаде стотици левове за спортни площадки в училища в редица селища от общината, регионалното отпусна пари за мост в Драгиново. Общината тръгна да рестартира проекта “Сютка”, но времето или лобито не стигна (първоначално сред потенциалните инвеститори бе изговорена скандалната КТБ, после това бе отречено).
Ако отговорът се мери във факти: с единодушието на изпълнителна власт и Общински съвет Велинград стана поредната община в България, която даде зелена светлина на монополен търговски проект, закрилян от политически и корпоративни интереси. А ден преди оставката на кабинета “Орешарски” президентът Р. Плевнелиев подписа указ, с който промени границите и големината на Община Велинград, отделяйки от нея Сърница, Медени поляни и Побит камък.
След 420-те дни на правителството “Орешарски” общината не е същата - поне в административно и географско отношение. Но хората сме същите, а нищо чудно и в листите с кандидат-депутати наесен да прочетем пак същите познати имена. Тогава ще се види как сме разчели моралните поуки от последните 420 дни, намерили ли сме отговор на въпроса “Кой?”, имаме ли сили да променяме битието си или ще продължаваме да се въртим във все същите обръчи (по Ахмед Доган)...

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай