Велинград - online - Камарата на архитектите сигнализира за явни закононарушения в конкурс на община 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Камарата на архитектите сигнализира за явни закононарушения в конкурс на община
Публикувано 2014-07-29 09:52:27 от Темпо

Обявеният от общината конкурс за идеен проект за нова визия на на централната градска част и парковите пространства, зелените площи и местата за отдих във Велинград продължава да трупа негативи. Острата реакция на Съюза на ландшафтните архитекти, за която “Темпо” вече писа, бе последвана от Камарата на архитектите в България (КАБ), която в прав текст препоръча на своите членове да се въздържат от участие в конкурса.

На 3 юли 2014 г. КАБ изпрати сигнал до Министерството на регионалното развитие в лицето на ръководителя на Оперативна програма “Регионално развитие” Снежина Славчева. В писмото, подписана от председателя на УС на КАБ арх. Владимир Дамянов, се пита дали управлявящият орган е упражнил предварителен контрол във връзка с обществената поръчка на Община Велинград. Като наличие на явни закононарушения в процедурата Камарата на архитектите посочва, че възложителят не предвижда връчване на награди и след приключване на конкурса ще проведе процедура “договаряне без обявление“. Друг спорен момент е, че като възложител на поръчката общината си запазва правото да не сключи договор с класирания на първо място кандидат. От КАБ сочат и нарушения на закона за авторското право във връзка с поставеното в конкурса условие, че авторските права върху идейните проекти принадлежат на възложителя.
Писмо със сходни мотиви е изпратено от проф. арх. Александър Александров до кмета на Община Велинград Иван Лебанов, а официална позиция в същия дух обявиха КАБ - Пазарджик и ландш. арх. Веселин Ранков от УС на камарата.
Основните възражения на архитектите са, че подобна обява е предпоставка за дъмпинг, защото не е ясно на каква цена ще се извършва проектирането. В становището на В. Ранков четем (със съкращения): “Възможно е след като се окаже, че стойността е ниска и всички участници се откажат по реда си, проектирането да се извърши от предварително избрана фирма на предварително договорена цена. Подобни непрозрачни процедури водят до съмнение за предварително нагласена процедура. В така обявения конкурс са нарушени условията за лоялна конкуренция, изисквайки безплатно проектиране и то на несъществуващи проектни части. Не са защитени интересите на обществото, избягвайки пряката конкуренция и последващото оскъпяване на проектите посредством разбиването им на излишни части. Създава се недобросъвестна практика - неправомерно разработване на открита среда в несъществуващи части вместо разработването им в една единствена част “Паркоустройство и благоустройство”. Нарушени са условията за свободен избор на проектант, защото проектни дейности от компетентността на ландшафтните архитекти се изисква да бъдат авторизирани от архитекти. Въпреки че следва да се приветства конкурсното начало при решението на градската среда, считаме, че така обявеният конкурс в този си вид е в разрез с професионалните разбирания и Устава на КАБ. Считаме, че заданието на конкурса следва да се промени, така че адекватно да отговаря на професионалните принципи, залегнали при създаването на КАБ.”
До момента Община Велинград не е излязла с официална позиция във връзка със становищата на Съюза на ландшафтните архитекти и Камарата на архитектите. Крайният срок за участие в конкурса изтича на 14 август 2014 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води